Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия в телефонен разговор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган са обсъдили ситуацията в Сирия и двустранните отношения в телефонен разговор вчера.

Двамата лидери са коментирали икономическите и енергийните отношения между Анкара и Москва. Те са приветствали развитието на проектите за газопровод "Турски поток" и на атомната централа "Аккую" край турския средиземноморски град Мерсин, която "Росатом" строи. По време на разговора е била подчертана и важността на използването на местните валути в двустранната търговия.

Държавните глави са изрази задоволство от значимостта на постигнатото в рамките на процеса от Астана за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия. Владимир Путин и Реджеп Ердоган са заявили, че близкоизточната държава не бива да се превръща в поле на сблъсък между Израел и Иран и още веднъж са подчертали необходимостта от запазване на териториалната цялост на Сирия. Турският президент отново е изразил позицията, че политическият процес в страната не трябва да включва кюрдските организации.

По-късно през деня стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел е поканила бъдещия турски президент на официално посещение в Берлин след изборите в Турция. Германският канцлер, външният министър Хайко Маас и неговият турски колега Мевлюд Чавушоглу присъстваха на възпоменателна церемония в град Солинген, северно от Кьолн. При пожар след расистка атака, преди 25 години в града загиват петима турци.

Междувременно вчера в Анкара се провеждаха политически консултации на ниво постоянни секретари на външните министерства на Германия и Турция. По време на разговорите са били обсъждани двустранни, регионални и глобални въпроси, съобщиха от турското външно ведомство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44