Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите круизни кораби в Черно море се очакват през 2020 година

Пристанищата от Черноморския регион започнаха реални действия по изпълнение на плана за възстановяване на круизните пътувания в региона на Черно море. Само седмица, след подписаното споразумение в Малта по време на 52-та Генерална асамблея на MedCruise, ръководителите на пасажерските терминали в Бургас, Варна и Констанца се събраха в Бургас. На първата работна среща, която се поведе  по покана на изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов присъстваха: Петър Сеферов, изпълнителен директор на „Пристанище Варна” ЕАД, Любомир Добрев, директор Пристанище Варна-Изток, Теодор Патрики, директор в Морска пристанищна администрация Костанца, Румъния. Тази първа регионална дискусия се проведе под егидата на президента на най-голямата световна круизна асоциация MedCruise Айрам Диаз Пастор, който участва активно и в събитията по време на Европейския морски ден в Бургас. Той заяви, че само с обединените усилия на общината, министерство на транспорта, правителството и пристанищните власти бъдещето на круизите в Черно море е гарантирано. 

Нашата главна цел е промотиране на круизната дейност. Миналата седмица на Общото събрание в Малта пристанищата от Черно море - Бургас, Варна, Констанца, Одеса, Истанбул и турската част на Трабзон подписаха споразумение и съставиха план за действие, за да може да се промотира круизния пазар и в този регион. Смятам, че това е начинът да работим заедно с местните власти, кметствата, правителството, с пристанищата и с частните оператори, за да възродим круизните пътувания в региона”, каза Диаз. Президентът на MedCruise посочи, че се радва да види това сътрудничество в Бургас и пожела на възложителите, и на изпълнителите на Конгресния център да го завършат в срок, за да може през 2020 г. бургаското пристанище да е домакин на Генералната асамблея на Асоциацията, както е планирано и където се очаква да пристигнат над 20 големи круизни оператора, които на място ще се запознаят с условията и добрата инфраструктура за обслужване на круизната дейност.

На въпрос кога ще се завърнат круизните кораби в Бургас Айрам Пастор отговори, че круизната дейност е плод на сътрудничество между круизни и туристически оператори, местни власти и пристанища, но никога едно пристанище или само една държава не могат да привлекат сами по себе си пътнически кораби. Регионът на Черно море привлича круизните оператори, с това че тук могат да се посетят европейски и неевропейски дестинации и това е неговото предимство. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 35 градуса ще се спират камионите над 12 тона по отделни пътни участъци

Във връзка с метеорологичните прогнози и очакваното повишение на температурите над 35 градуса се предвижда в следобедните часове от 13 до 21 часа да се ограничава движението на камиони над 12 тона по отделни пътни участъци, посочват от АПИ. Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците целогодишно и са инструктирани да предприемат мерки..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
архив

Екипи на ЮИДП - Сливен ще помагат в гасенето на пожара в пограничните райони с Турция

Големият пожар в Турция в района на Одрин е овладян, съобщиха от Югоизточното държавно предприятие Сливен, но потвърдиха, че всички горски и ловни стопанства са в готовност да се включат в гасенето, ако огъня прехвърли държавната граница. Районът се наблюдава от горски служители и гранични полицаи.

публикувано на 12.07.24 в 11:06
Лични документи

Временно ще бъде ограничена системата за личните документи

Временното затруднение ще обхване периода от 18:00 часа днес до 24:00 часа на 14 юли, а причината е планирана миграция на базите данни, обслужващи Националния регистър на българските лични документи.  За същия период няма да са активни и следните услуги, предоставяни от портала на МВР – секция „Електронни административни услуги“: издаване на лична..

публикувано на 12.07.24 в 09:26
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за черупковите..

публикувано на 12.07.24 в 08:58

Оранжев код за много горещо време е обявен за цялата страна

Оранжев код за опасно високи температури е обявен от Националния институт по метеорология и хидрология. По Черноморието ще е слънчево. На юг ще има заоблачавания и на места може да превали. Температурите на въздуха ще са до 30-35°. Морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.  Над планините ще е слънчево, след обяд на места..

публикувано на 12.07.24 в 07:29

Община Ямбол разкрива пункт за минерална вода, заради горещото време

Община Ямбол ще предостави на своите граждани минерална вода днес поради обявения от Националния институт по метеорология и хидрология предупредителен жълт код за високи температури. Ще бъде обособен временен пункт пред централния вход на Регионална библиотека "Георги Раковски" град Ямбол от 11:00 до 14:00 часа. Общината призовава гражданите да се..

публикувано на 12.07.24 в 07:26

Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрациите на "Бриз"

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще наблюдава демонстрации по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз -2024“. Той ще се качи на борда на фрегатата „Дръзки“, откъдето ще следи изпълнението на задачи свързани с отбранителните способности в морски операции при кризи.  Междувременно от..

публикувано на 12.07.24 в 07:05