Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 69 са загинали и стотици са ранени след изригването на вулкана Фуего в Гватемала

В Гватемала е обявен тридневен национален траур в памет на загиналите

| обновено на 05.06.18 в 10:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 69 достигна броят на жертвите на вулкана Фуего в Гватемала, предаде АФП. По данни на директора на гватемалския Институт за съдебна медицина Фануел Гарсия, пострадали са 46 души, а десетки се водят още за безследно изчезнали. Различни източници съобщават и за над 300 ранени. 

Потокът от лава е преминал през няколко малки селища и земеделски площи, като броят на пострадалите и конкретните щети тепърва ще стават ясни.

Оцеляла жена описа трудната ситуация, в която се оказали много от пострадалите.

„Не всички успяха да избягат. Мисля, че бяха затрупани. Видяхме лавата да залива полетата с царевица и се затичахме към един хълм“.

Вулканът се намира на 40 километра от столицата Гватемала Сити, която също е покрита с прах, а международното летище „Аурора" е затворено.

Президентът Джими Моралес обясни, че се обмисля въвеждане на извънредно положение.

„В 16.00 часа, когато бяхме информирани за тежкото положение, предприехме евакуация. Панорамата беше много добра тази сутрин и следобеда. Падаха само малко пепел и пясък. Не смятахме, че това предполага евакуация на хора, докато не видяхме потока лава“, обясни генералният секретар на Националната агенция по бедствията.

В Гватемала е обявен тридневен национален траур в памет на загиналите от изригването на вулкана Фуего.

Няма данни за пострадали български граждани в резултат на изригването, съобщават от МВнР. От българското посолство в Мексико, акредитирано и за Гватемала, препоръчват на сънародниците ни  да се запасят с достатъчно количество храна и вода и да следват указанията на местните власти за справяне с бедствието.

Допълнителна актуална информация за възможностите за оказване на съдействие може да бъде получена на денонощните дежурни телефони  на мисията ни в Мексико.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44