Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ким Чен-ун смени военното ръководство преди разговорите с Тръмп

РИА: Среща Путин-Ким е възможна през септември

Ким Чен Ун
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е уволнил трима генерали от висшето военно командване на страната, съобщи южнокорейската агенция Йонхап. Анализаторите свързват този ход с подготовката на историческата среща между Ким и американския президент Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур.

Според източници на Йонхап, сред заменените ръководители е досегашният министър на отбраната, който е наследен от негов по-умерен заместник. 

Наблюдатели, цитирани от южнокорейската агенция, смятат, че лидерът Ким се опитва да увеличи политическия контрол върху Корейската народна армия, за да подготви страната за ядрено разоръжаване и отваряне към света. 

Според руската агенция РИА-Новости, Ким Чен-ун може да се срещне с руския президент Владимир Путин през септември в рамките на Източния икономически форум в град Владивосток. Агенцията се позовава на свои дипломатически източници, според които други варианти за преки разговори между двамата също се обсъждат. 

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Ким в Пхенян и покани лидера на комунистическата страна да посети Русия. Като президент Путин се е срещал с предишния севернокорейски лидер Ким Чен Ир.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44