Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага да бъдат инвестирани 9,2 млрд. евро в първата по рода си дигитална програма "Европа“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предлага да бъдат инвестирани 9,2 млрд. евро в първата по рода си дигитална програма "Европа“.

Предложението на комисията е в пет области – суперкомпютри, изкуствен интелект, киберсигурност, усъвършенстване на дигиталните умения и широка употреба на цифровите умения в икономиката и обществото. Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел подчерта:

"Европа не може да си позволи да продължава със закъсненията в областта на цифровите технологии. Нито една страна-членка не би могла сама да се справи с това предизвикателство. Именно по тази причина трябва да действаме заедно и така да съгласуваме действията си, че те да носят добавена стойност".

Какви средства ще се инвестират в цифровите технологии, за какъв период и с каква цел? Мария Габриел обясни:

"2,7 млрд. евро, за да си осигурим суперкомпютри на световно ниво до 2022-23-та година и компютри от ново поколение до 2026-27-ма година. Европа иска да възвърне мястото, което загуби през 2012-а година и да се нареди сред трите първи сили в световен мащаб".

Предвидени са и средства за защита на хората във виртуалното пространство, каза още комисар Габриел:

"Да се инвестират 3 млрд. евро в киберсигурността означава да се защитят нашите граждани, икономики, ценности, демокрации. Един Европейски съюз, устойчив по отношение на киберсигурността е Европа, която закриля, координира и инвестира в човешките и технологични ресурси".

2,47 млрд. евро са предвидени за изкуствения интелект. Едно от предложенията в тази сфера е създаването на общностни библиотеки с достъпни за всички алгоритми. Целта е да бъдат подпомогнати обществените и частни предприятия да стигнат до подходящите за тях решения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44