Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Джузепе Конте е окончателно одобрено

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След снощния вот на доверие в Сената коалиционното правителство на Италия с премиер Джузепе Конте беше одобрено и от Камарата на депутатите. С това 65-ото правителство на Италия може да започне своята работа.

С 350 ”за”, 236 ”против” и 35 "въздържали се", Камарата на депутатите даде своя вот на доверие на кабинета. Само от депутатите на съставилите го „Лига” и „Пет звезди” общо 346, мнозинството бе достатъчно, защото надвишава с 30 гласа изискването за това. Подкрепиха ги колегите им от Асоциацията на италианците в чужбина. В опозиция останаха демократите и малките леви партии, както от десния блок „Форца Италия” на Силвио Берлускони. 

В разгорещения дебат преди вота демократите подчертаха, че правителството трябва да се съобразява с Конституцията, а премиерът да не говори в парламента за неща, с които не е запознат, с предложение да се изучи. За „Форца Италия” това не е правителство, което е рожба на народния вот. Особено е посланието от дясното политическо пространство на „Братя на Италия”, които се въздържаха – не гласуват доверие, но стискат палци правителството да върши добре работата си в името на италианците.

Първата важна международна изява на премиера Джузепе Конте е срещата на Г-7 в Канада в края на седмицата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44