Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското министерство на отбраната съобщи за подготвяна провокация в сирийската провинция Дейр аз Зур

Снимка: ru.wikipedia.org

Руското министерство на отбраната съобщи за подготвяна от Сирийската свободна армия и американски специални служби провокация с използването на хлор в сирийската провинция Дейр аз Зур. Говорителят на ведомството Игор Конашенков уточни, че за целта в селището Ал Джафри вече са доставени бутилки с химическото вещество.  

Конашенков уточни, че предстои заснемането на видео за атаката с хлор, което да бъде разпространено от западните медии. Това трябва да оправдае последващ авиационно-ракетен удар на предвожданата от Съединените щати коалиция по сирийски държавни обекти и евентуално настъпателна операция на бунтовниците срещу правителствените сили на източния бряг на река Ефрат. 

На 14 април Съединените щати, Великобритания и Франция нанесоха такъв удар, като преди това обвиниха режима в Дамаск в употребата на хлор срещу мирни жители на град Дума. Като доказателство бяха показани видеоклипове, заснети от близката до опозицията организация „Белите каски“. За разработването на подобен сценарий съобщи месец по-рано, на 13 март, началникът на генералния щаб на руската армия генерал Валерий Герасимов. Тогава той каза, че бунтовниците подготвят провокация с използването на отровни вещества, която да оправдае масиран американски ракетно-бомбен удар по Дамаск. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44