Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броени часове до старта на Световното първенство по футбол в Русия

От днес целият свят е футбол, след като след броени часове  Русия посреща за първи път Световното първенство.  В него ще участват 32 национални отбора, които ще играят на 12 стадиона в 11 града. Мондиал 2018 ще продължи  до 15 юли. 

Странни бяха реакциите, след като Русия представи химна на Световното първенство. Изборът падна върху „Бура́новские бабушки“, които спечелиха второ място на Евровизия през 2012 година.
 До момента домакините са участвали 11 пъти. на Мондиала, а най-добро тяхно класиране е 4 място през 1966 г.  Русия очаква над 1 млн. чуждестранни запалянковци да пристигнат и гледат на живо Световното първенство по футбол. Благодарение на това събитие, те ще могат да посетят руската страна без виза. Най-много са американците, които са закупили до този момент над 100 хил. билета.
Оказва се, че разстоянието между най-далечните градове, в които ще се изгарят мачове Калининград и Екатеринбург е 3 076 км. Почти толкова е разстоянието между Москва и Лондон. Основен претендент за световната купа е Бразилия, следвана от Аржентина и настоящия шампион Германия. 

И нещо любопитно - всяка страна, която е била домакин на Световното първенство по футбол изживява бейби бум 9 месеца след края на турнира. 
В 17:30 часа българско време започва официалната церемония по откриването на първенството. По предварителна информация в шоуто ще участва и Роби Уилямс, а от 18:00 часа ще се играе първата среща между Русия и Саудитска Арабия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Отборът на Испания е новият европейски шампион по футбол. Футболистите на Луис де ла Фуенте победиха с 2:1 Англия. Срещата бе ръководена от 35-годишния французин Франсоа Льотексие. Това е четвърта титла за "Ла Фурия" в историята на турнира на Стария континент след 1964-а, 2008-а и 2012-а година, докато Англия губи втори пореден финал..

публикувано на 14.07.24 в 23:56

Йога и бягане в последния ден на „Царево спортува“

Йога практика се провежда на морската сцена в Царево. Инициативата е част от тридневното събитие „Царево спортува“ . Денят продължава със състезание по бягане 5KM RUN, което се провежда за първи път в Царево, разказа зам.-кметът на Общината Денис Диханов. "Това, че 5KM RUN е в Царево, за мен е едно от най-хубавите неща, които ще се случат..

публикувано на 14.07.24 в 08:29

Плувен маратон и десетки спортове предлага в три дни „Царево спортува“

„Царево спортува“ е инициативата, която за поредна година цели да заинтригува и раздвижи жителите и гостите на общината. В тридневното спортно събитие, тази година са предвидени демонстрации по мини голф, йога, аква зумба, каланетика, както и велообиколка на региона. Но гвоздеят на програмата е плувен маратон край бреговете на Царево. Той ще се..

обновено на 12.07.24 в 12:45
Клуб

Плажното ръгби се развива успешно и в Бургас

Ръгбито набира все по-голяма популярност не само в Бургас, но и в цялата страна, отбеляза Дойчо Славин, който повече от 17 години се занимава с този английски спорт. Той е основател и треньор на клуба „Бургаски бикове“, които практикуват ръгби заедно от 3 години на плажа в морския град. Ръгби е английски спорт, който се играе от средата..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Испания е на финал на Евро 2024

Отборът на Испания победи с 2:1 Франция в първия полуфинал на европейското първенство по футбол и ще играе за трофея. Иберийците започнаха силно, а в 5-ата минута Фабиан Руис от няколко метра пропусна. Красимир Балъков пред БНР: Отборът на Испания би трябвало да стане европейски шампион Французите отговориха веднага. В 9-ата минута Коло Муани..

публикувано на 10.07.24 в 07:52

Бургазлията Стоян Копривленски е новият шампион на K-1 World Max в Япония

Бургаският боец Стоян Копривленски е новият шампион на K-1 World Max в категория до 70 кг. П рестижният кикбокс турнир се проведе в Токио, Япония.   В първия си за деня мач Копривленски победи легендата на К -1 Буакау. Във втората си среща българинът се изправи срещу бразилския шампион по муайтай Рафаел Силва и също извоюва победа.   На финала той..

публикувано на 07.07.24 в 16:32

В Бургас стартира турнирът "Футболни звезди на България"

Стартира турнирът "Футболни звезди на България" като финалните срещи ще са в неделя. Ще има мачове за децата родени 2014, 2015, 2017 и 2018 г. Двубоите ще се играят на Спортен Комплекс "Звездичка Арена" , "Диалог Арена" и игрищата в Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Представителите от бургаска област са "Звездичка", "Нефтохимик", "Бургас спорт",..

публикувано на 05.07.24 в 14:51