Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Кипър спасиха над 60 мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

61 бежанци от Сирия бяха спасени късно тази нощ край северния бряг на Кипър. Те са тръгнали от района на турския град Мерсин.

Спасените са 60 мъже и една жена, чийто съпруг е пристигнал на острова с лодка миналата година. Сред бежанците има и 7 малолетни. 

На хората е предоставена хуманитарна помощ в района на рибарското пристанище, където е изтеглена лодката им, а след приключване на първите процедури за проверка на личните данни, тази сутрин те са прехвърлени в приемателния център в Никозия.

Бежанците са заявили, че са платили по 2000 долара на турски контрабандисти за пътуването.

При полицейското разследване е арестуван 49-годишен мъж, който е управлявал лодката и за когото се смята, че е съучастник на трафиканта.

Броят на търсещите убежище в Кипър продължава да нараства значително. През 2017 г. 4 500 имигранти са потърсили убежище в Кипър, което е ръст от 56% спрямо 2016 г. Само през първите три месеца на 2018 г. общо 1 372 души са подали молба за убежище.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44