Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Доверени проверители на информация“ се събират тази седмица в Рим

Българският еврокомисар Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Проверители на информация от цяла Европа ще се съберат тази седмица в Рим, където се очаква да бъде поставено началото на европейската мрежа на т.нар. „доверени проверители на информация“. Това съобщи пред „Хоризонт“ еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Срещата е част от усилията на ЕС за борба срещу фалшивите новини.

Еврокомисар Габриел припомни, че има ясен график на работата, като първо се очаква да е готов кодексът за борба с дезинформацията.

„До юли този кодекс трябва да бъде готов, а през октомври да имаме ясни, видими резултати, след което аз спазвам правото през декември да изляза с анализ  на направеното и ако трябва да се направят следващи предложения, включително законодателно и това остава все още опция“, каза тя. 

На въпрос ще бъдат ли заличавани акаунти и дори цели платформи, ако се установи, че съзнателно разпространяват фалшиви новини, еврокомисар Габриел отговори:

„Това сигурно ще бъде част от бъдещия кодекс, защото това искаме като ангажимент от страна на платформите от социалните мрежи, когато „доверени проверители на информация“ ясно кажат, че е някоя новина е фалшива. Една от мерките е да бъдат изличавани фалшивите акаунти, за да може тази информация да няма видимостта, която сега има. За това говорим паралелно за работата с тях, за да се засили видимостта на качественото съдържание“.

Еврокомисар Габриел добави, че ще се бори за общ европейски подход към дезинформацията, който значително да намали нейната маса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44