Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С три награди и две поощрения си тръгнаха бургаски деца от конкурса „Искри“ на БНР

Десетгодишната Биляна Бадалова от Литературно студио "Митични птици" към НЧ "Л. Каравелов 1940" получи специалната наградата за поезия на името на основателката на детското списание "Славейче"  - Радка Станимирова. Наградата й бе част от тридесет и петото издание на Националния конкурс за детско литературно творчество "Искри" на Българско национално радио.

Всички наградени участваха  в директното излъчване  на рецитал-спектакъл по Програма "Христо Ботев" на БНР с водещи Ирина Вълчанова,  актьора Веселин Мезеклиев и пианиста Мартин Марков. В живото предаване  участие взеха още бургаски деца Мария Бончева, която получи  награда - диплом и ваучер за книги  и  Мария Хаджиилиева и Сана Христова - с поощрения от конкурса. Всички те само преди дни завършиха четвърти клас в ОУ "Св. княз Борис I".

Тази година в конкурса „Искри“  участваха 250 деца, които бяха журирани от Иван Голев, Виктор Самуилов, Николай Милчев, Весела Фламборари и Ирина Вълчанова - редактор в БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иранската нео-фолк група Paganland гостува в Бургас

Иранската нео-фолк група  Paganland ще гостува на 1 септември в Бургас.  Основана е през 2013 година от Charuk Revan и Magus Faustoos в Берлин, Германия. Тази нестандартна музика ще зарадва меломаните в морския град от 17:30 на лятната сцена на КЦ "Морско казино". Групата използва различни антични инструменти от различни региони на Иран, Азия и..

публикувано на 27.08.24 в 14:34

"Моя прекрасна лейди" закрива празниците "Емил Чакъров"

Второто представление на световноизвестния мюзикъл  „Моя прекрасна лейди“   от Фредерик Лоу   е последното в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024, осъществявани за седемнадесета поредна година от Бургаската опера в партньорство с Община Бургас. Събитието, 60 години след световната премиера на един от най-популярните..

публикувано на 27.08.24 в 14:11

Специални акценти и любопитни събития за 40 години "Аполония"

Две огромни фигури, дело на скулптора Павел Койчев ще посрещат от утре гостите на „Аполония“ в Созопол. Тази година е специална за празниците на изкуствата в морския град, защото фестивалът отбелязва своята 40-та годишнина. За пореден път - театър, музика, литература, кино и пластични изкуства превръщат града край морето в най-големия културен..

обновено на 27.08.24 в 12:28
Снимка: Архив

Даниел Пеев - Дънди ще е водещ на Рибния фестивал в Царево

Даниел Пеев - Дънди ще бъде водещ на традиционния Рибен фестивал, организиран от Община Царево. Актьорът ще се появи на 7 септември, на единствената сцена във водата, за да бъде символичен домакин на събитието. Даниел Пеев - Дънди ще помага на Ути в кулинарното състезание, ще посрещне финалистите от традиционния велотур и ще съпреживее, заедно с..

публикувано на 27.08.24 в 11:53
Снимката е илюстративна.

Концертът „Фолклорен форум” ще се проведе днес в Бургас

Концертът „Фолклорен форум” ще се проведе днес в Бургас. Програмата включва песни и танци от фолклора на България, Румъния и Словакия.  На сцената ще излязат професионални ансамбли от румнънския град Ходеч, ансамбъл "Искра" от Казанлък, състави от Попово, Паламарица и Тутракан. Това е вторият концерт от инициативата „Фолклорен форум”...

публикувано на 27.08.24 в 10:46

200-годишна цигулка на класически концерт в Бургас

Тази вечер цигуларят Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска  канят на  вълшебен концерт с изпълнения от  Йоханес Брамс ,  Антонин Дворжак  и  Астор Пиацола, част от   "Концерти с история". Виртуозният цигулар ще свири на старинна цигулка Антонио Галиано от 1809 година, предоставена му от частен..

публикувано на 26.08.24 в 14:04

Музикалните празници продължават с балета Корсар

Най-новото заглавие на Бургаската опера - балетът Корсар ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. Представлението е предпоследното от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществявани за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас.  Балетът е по музика на Адолф Адам,..

публикувано на 26.08.24 в 13:58