Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция с контрамита на 22 американски продукта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес Турция налага мита на 22 американски продукта в отговор на американските мерки по отношение алуминия и стоманата. Това съобщи турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи. 

Министър Зейбекчи заяви, че допълнителното облагане, което Анкара налага, е „пропорционално и премерено“. Той подчерта, че Турция иска да запази активни търговски отношения и диалог със Съединените щати. Митата ще бъдат на стойност почти 270 милиона долара и ще покрият допълнителните разходи на турските производители вследствие на американското решение. Сред стоките, които Турция ще обмитява повече, са автомобили, въглища, хартия, ядки, тютюн, уиски, козметика, части от машини и нефтопродукти на обща стойност 1,8 млрд. щ.д.

По думите на турския икономически министър, решението на Вашингтон за допълнителен налог върху стоманата и алуминия е погрешно. Ходът на президента Доналд Тръмп засегна и традиционни американски търговски и политически партньори като Европейския съюз, Канада, Мексико и Турция. 

Износът на турска стомана за Съединените щати е на стойност над 1,1 млрд. долара през 2017 г. Общият стокооборот между двете страни за миналата година е над 20 млрд. щ.д. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44