Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските вестници отразяват изборната победа на президента Ердоган

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Мнозинството – на народа!“ – прави игра на думи с името на алианса между управляващи и националисти „Хюррийет“. „Народна победа“, ликува проправителственият „Сабах“. Ислямското консервативно издание „Йени Шафак“ е избрало заглавие „Отново бисмиллях“ – формулата, която набожните мюсюлмани използват преди да започнат да правят нещо.

Светският опозиционен „Джумхурийет“ изтъква, че изборите, проведени в извънредно положение и превърнали Девлет Бахчели в ключов играч, са „вълчи капан за Сарая“, намеквайки за организацията „Сивите вълци“, свързана с Партията на националистическото действие на Бахчели. „Нечестни избори“, категоричен е левият „БирГюн“.

„Двойна победа на първи тур“, тръби консервативният умерено критичен към Партията на справедливостта и развитието „Карар“. „С пълна газ към 2023 г.“, гласи заглавието на „Гюнеш“. 2023 г. е стогодишнината от основаването на турската република и президентът Реджеп Ердоган е набелязал редица стратегически проекти до тази дата.

„Историческа победа“, не крие ентусиазма си „Акшам“. Прокюрдският „Евренсел“ е лаконичен: „Задържани на местопрестъплението“. Под цитата на говорителя на Народнорепубликанската партия Бюлент Тезджан изданието акцентира, че 4 души са загинали в гр. Суруч и изброява различните пречки пред опозицията.

Вестник „Йени Ася“ обобщава - „Изборите завършиха, споровете не завършиха“. Споровете от референдума на 16 април 2017 г. се завърнаха на 24 юни 2018 г. с още по-голяма сила, посочва изданието.

Авторитетният коментатор Мурат Йеткин отбелязва, че тактиката на Народнорепубликанската партия за сътрудничество с Добрата партия на Мерал Акшенер не е довела до очаквания от опозицията резултат.

Близкият до държавния глава колумнист Абдюлкадир Селви отбелязва, че на изборите са отишли „Народния“ и „Националния алианс“, но на тяхно място хората са поставили „Алиансът Ердоган“. Добрият резултат на Партията на националистическото действие показва още веднъж погрешността на прогнозите, че тя се е изчерпала, пише журналистът, и допълва, че в новия период формацията ще е ключова партия.

Колегата му в „Хюррийет“ Ахмед Хакан извежда осем извода от изборите, първият от които е, че ако е намаляла популярността на управляващата партия, не може да става дума за намаляване популярността на президента Реджеп Ердоган.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44