Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин поздрави с победата на изборите турския си колега Ердоган

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин поздрави турския президент Реджеп Ердоган за победата му на изборите в неделя и заяви, че тя показва "големия политически авторитет" на Ердоган и масовата подкрепа за курса, по който Турция е поела.

Първото заседание на новоизбрания 27-и турски парламент ще се проведе на 2-ри юли. Председателят на Висшия избирателен съвет Сади Гювен заяви, че в компютърната система на институцията са въведени 99,91% от протоколите в страната. Избирателната активност в национален план е 86,65 на сто.  

На 2-ри юли новоизбраните народни представители и президентът Ердоган ще положат тържествена клетва. С тази церемония ще започне работата си новият Меджлис и ще бъде прекратен мандатът на действащото в момента 65-то поред правителство на Турция.

Стана ясен и точният брой народни представители, които всяка партия ще вкара в парламента – 293 за Партията на справедливостта и развитието, 146 – Народнорепубликанската, 67 – Демократичната партия на народите, 50 – Партията на националистическото действие, а Добрата партия ще разполага с 44 парламентаристи.

Управляващите печелят вота в Анкара и Истанбул, опозицията запазва първенство в традиционния си бастион Измир. Реджеп Ердоган се е класирал пръв в 63 области, следван от Селяхаттин Демирташ, който е лидер в 10 кюрдски района и Мухарем Индже, който води по резултат в 8 крайбрежни вилаета.

Още вчера главите на немюсюлманските религиозни общности в Турция започнаха да изпращат своите поздравления до държавния глава.

Борсата в Истанбул реагира положително с ръст от 3,5% след обявяването на резултатите от предсрочните избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44