Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Босилеград и съдът във Враня върнаха двете паметни плочи с имената на жертвите от погрома в Босилеградско

Това съобщиха от културно-информационния център на сънародниците ни в Босилеград

Босилеград
Снимка: Кирил Фалин

Полицията в Босилеград и съдът във Враня върнаха двете паметни плочи с имената на жертвите от погрома в Босилеградско. Това съобщиха от културно-информационния център на сънародниците ни в Босилеград. Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от погрома в босилеградските села, станал на 15 и 16 май 1917 г., за отбелязване на паметта на жертвите и за иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби.

Едната паметна плоча бе отнета на 25 май 2017 г. от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир Захариев и не беше върната в законоустановения срок. Другата, със същото съдържание и композиране, беше задържана на 11 май тази година от митническите органи на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“.

Президентът на Сърбия Александър Вучич лично се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград. Това е и първият постигнат резултат от посещението на президента Румен Радев в Белград, коментират сънародниците ни от Западните покрайнини.

Културно-информационният център "Босилеград" пое ангажимента да съхранява паметните плочи, а българските организации в Босилеград скоро ще възобновят административната процедура пред общината в Босилеград за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите от погрома отпреди 101 години в центъра на града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44