Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът "Общи въпроси" на ЕС обсъжда започването на предприсъединителни преговори с Албания и Македония

Съвет “Общи въпроси” на Европейския съюз заседава в Брюксел под ръководството на вицепремиера Екатерина Захариева.
Снимка: МВнР/архив

Министърът на външните работи Екатерина Захариева ще председателства Съвет „Общи въпроси“ на ЕС, на който ще бъде разгледан представеният на 17 април от Европейската комисия пакет „Разширяване“ и препоръките в него.

Очаква се министрите на външните работи на страните от ЕС да приемат заключения по разширяването и процеса на стабилизиране и асоцииране. Съветът ще обсъди препоръката на ЕК за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Македония, но вчера стана ясно, че конкретни стъпки в тази насока не се очакват.

Министрите ще завършат подготовката за предстоящото заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 28-29 юни. В рамките на работния обяд на министрите Европейската комисия ще представи новите си предложения по следващата Многогодишна финансова рамка.

Съветът ще обсъди и върховенството на закона в Полша.

Следобед Съвет „Общи въпроси“ ще продължи във формат 27. Главният преговарящ  Мишел Барние ще информира Съвета за актуалното състояние на преговорите с Обединеното кралство по Брекзит.

Министрите ще завършат подготовката за юнското заседание на Европейския съвет (член 50), като обсъдят проектозаключенията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44