Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разчитат на конструктивни отношения с Ердоган за справяне с общите предизвикателства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният департамент на САЩ посочи в писмено изявление до турската държавна Анадолска агенция, че Съединените щати уважават решението на турските граждани и разчитат на конструктивни отношения с президента Реджеп Ердоган за справяне с общите предизвикателства. Американското външно ведомство също призовава всички турски официални лица да засилят демокрацията в страната като представляват различните възгледи на всички турци. Също така стана ясно, че продължават разговорите между военните от двете страни по отношение съвместните патрули в сирийския град Манбидж.

На вътрешнополитическа сцена лидерът на Партията на националистическо действия (ПНД) очерта „пътна карта“ за „Народния алианс“ между формацията му и Партията на справедливостта и развитието до 2023. Девлет Бахчели посочи и „червени линии“, сред които борбата с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен и кюрдските организации. Националистите обаче изтъкват, че партията им е на 49 години и не могат да подкрепят по всички въпроси Партията на справедливостта и развитието. По време на кампанията искането на ПНД за амнистия на някои осъдени не срещна разбиране сред управляващите.

След изборите в неделя на формацията на президента Ердоган не достигат 5 места в парламента за абсолютно мнозинство и подкрепата на групата от 49 депутати на националистите е решаваща.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44