Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове в общинския съвет за концерт на Янка Рупкина

С 27 гласа ,,за ,, бургаските общински съветници дадоха право на почетния гражданин на Бургас Янка Рупкина да ползва сцената на Летния театър безвъзмездно за  концерт на 11 -ти юли . До това решение  се стигна след молба на народната певица да се възползва  от едно от правата си като носител на званието. Тя го получи преди половин година . Концертът се организира като благотворителен  и под името  „Най – българския концерт“. В докладната записка е описано, че освен сцената, певицата моли Общината да позволи  безвъзмездното участие на ансамбъл «Странджа», както и да бъдат безплатно разпространени  рекламни материали.

Кметът Димитър Николов поясни на сесията :

"Г-жа Янка Рупкина е почетен гражданин на Бургас, в това си качество тя има право да поиска безвъзмездно предоставяне на летния театър. През летния период, естествено, той е най-натоварен.Има ценова тарифа, но почетните граждани имат право да ползват Летния театър.Затова  трябва да има нарочно решение от общинския съвет. Не видях конкретна благотворителна инициатива. Но пак повтарям, всеки почетен гражданин с ваше решение, има право да поиска тази услуга.Аз като кмет съм длъжен не да я коментирам, а да внеса докладна записка. Аз с г-жа Рупкина не съм контактувал, само с импресариото й. Билети се продават, наистина няма , според мен,  нищо благотворително, освен, ако организаторите не кажат . Ние в общината нямаме в писмен вид нищо конкретно"

Общинският съветник  Тодор Ангелов подчерта:

Когато един концерт е благотворителен, обикновено, има някаква кауза.От докладната не разбрах каква е каузата.Целият град е облепен с плакати, но там го няма името Янка Рупкина  и пояснението ,че е за 80--тия й рожден ден !Мисля, че не е редно, когато един концерт е благотворителен да се продават билети.

Незапознат с правата на почетните граждани, а и не само  с тях  се оказа Георги Манев:

"За първи път чувам, може би не съм осведомен, че Янка Рупкина е почетен гражданин. Това е сигурно по Йоаново време.Мога ли да помня, само помня, че Порточанов е почетен гражданин.Оттам нататък гласувам само ,, за,,. Тя девалвира цялата идея за почетни граждани."

Димитрина Буланова също се намеси в спора и се обърна към Манев:

"Не е хубаво, че не четете кои са почетните граждани, защото, ако ги четяхте, щяхте да знаете,че цяла Странджа са вече почетни граждани  на Бургас. Не мога да видя благотворителната цел."

Добрия тон се опита да наложи  Веселин Пренеров:

"Приканвам ви да се отнасяме с по-голяма сериозност и авторитет към големите имена в българската култура. Г-жа Рупкина е почетен гражданин на Бургас, оттам насетне нюансът на концерта, който ни се предлага, е втора тема."

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои "Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

публикувано на 24.06.24 в 17:13

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на музея на улица  „Славянска“ 69 . Събитието е част от проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически..

обновено на 24.06.24 в 16:34

Музикалният проект "Мистерия и свобода" с премиера в Бургас

Музика от цяла Европа представя концертът  "Мистерия и свобода", чиято бургаска премиера е тази вечер от 20:30 ч. на летния театър. Класика, фолклор и романси ще бъдат представени в една нова композиция по различен начин - размиване на границите между музикалните стилове. Концепцията, драматургията и музикалното ръководство на този..

публикувано на 24.06.24 в 12:13

Хилда Казасян и Плевенската филхармония представят "Да обичаш Гершуин" в Бургас

Концерт-спектакълът "Да обичаш Гершуин" - третият проект с филмова музика на Хилда Казасян, ще бъде представен в Бургас на 25 юни.   След успеха на двата филмови проекта "Да послушаме кино" и "Световното кино в музика", след спечелената награда "Кристална лира" за върхови постижения в областта на българското музикално изкуство,..

обновено на 24.06.24 в 11:25

Младежкият арт фестивал „Солинария“ предлага шест дневна програма

Шест дневна програма ще предложи на публиката четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. То ще се проведе от 2 до 13 юли на магичната сцена в Созопол. На нея ще излязат, както млади и талантливи изпълнители, така и утвърдени имена, каза за БНР – Бургас артистичният директор на фестивала Йосиф Спиридонов.  "Нашата цел да създадем..

публикувано на 24.06.24 в 10:59

В Бургас заплитат еньовски венец

Бургас ще отбележи Еньовден със заплитане на еньовски венец за здраве и добруване. По традиция той се състои от седемдесет и седем билки и половина.  Всяка година лековитите треви за него берат не босоноги моми в бели премени, а художникът и реставратор от бургаския музей Иван Арабаджиев.  "Само той знае къде са най-големите туфи с еньовче, а то е..

обновено на 24.06.24 в 08:32

Дариха ценна юридическа литература на бургаската библиотека

Книгата  "60 години българско правосъдие 1878 - 1941" бе дарена от бившият конституционен съдия проф. Снежана Начева на Регионалната библиотека "Пейо Яворов". Тя разказа за приносът на изданието в правото и преподавателската дейност.  Към дарението беше прибавен още един жест - редки юридически книги подари на библиотеката адвокат Иво Баев. С тези..

публикувано на 23.06.24 в 15:56