Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на САЩ и Русия се срещат в трета страна - във Финландия, смята Доналд Тръмп

| обновено на 27.06.18 в 21:46
Владимир Путин посреща Джон Болтън в Кремъл.
Снимка: Кремъл

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че договорената днес среща с президента на Русия Владимир Путин най-вероятно ще се състои във финландската столица Хелзинки след срещата на върха на НАТО в Брюксел, която е насрочена за 11-12 юли, предаде Ройтерс. Тръмп каза още, че ще разговаря с Путин за войната в Сирия и ситуацията в Украйна.

Американският и руският президент не са се срещали от ноември миналата година, когато се засякоха на срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

Среща на Доналд Тръмп с президента на Русия Владимир Путин успя да договори днес в Москва съветникът по националната сигурност на американския президент.  Джон Болтън заяви, че прекият контакт между двамата президенти отговаря на националните интереси на Съединените щати и че Тръмп няма притеснения от евентуални критики, че се съгласява да се срещне с Путин.

„Много европейски лидери също се срещат с него“, обясни Болтън. Сред очакваните теми са намесата на Русия в американските избори, контролът върху въоръжаването и възстановяването на формата Г8 за форумите на най-влиятелните страни в света. Джон Болтън заяви, че Вашингтон не подкрепя отмяна на санкциите срещу Москва, нито смята да признава анексирането на Крим.

Съветникът на Путин Юрий Ушаков посочи, че срещата ще е в трета страна. Мястото и датата също са договорени, но ще бъдат съобщени официално утре.

За такава среща се говори отдавна, но и във Вашингтон и Москва не са словоохотливи по въпроса. Условието на руснаците е двамата лидери да се видят на неутрална територия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи като възможен вариант Виена. Не се изключва и Хелзинки, доколкото Финландия не е член на НАТО, а за Брюксел и дума не може да става.

Като най-вероятни дати вестник „Комерсант“ посочва 13-14 юли след срещата на алианса в белгийската столица на 11 и 12 юли. Отпада датата 15 юли, тъй като тогава е закриването на Световното първенство по футбол в Русия, на което ще присъства Путин.

На днешната си среща с Болтън той обеща да сподели с американците опита си от организацията на Мондиала. Домакин на Световното първенство по футбол през 2026 г. са САЩ, Канада и Мексико.

Болтън разговаря и с руския външен министър Сергей Лавров, с когото обсъдиха Сирия, Украйна и двустранните отношения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44