Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Решението на бежанския въпрос е от съдбовно значение за ЕС

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на бежанския въпрос е от съдбовно значение за Европейския съюз. Това заяви днес в Бундестага германският канцлер Ангела Меркел. В свое обръщение към депутатите тя обясни за пореден път, че без солидарност в Европа този проблем не може да бъде решен.

Засега обаче Европа все още е далеч от общо решение, посочи канцлерът в речта си. Съставен е документ със седем точки, от които членките на ЕС са одобрили само две. В този документ става дума за условията, при които бежанците трябва да бъдат приемани, и изравняването им във всички членки, както и за разпределението на бежанци в други държави по силата на ново Дъблинско споразумение.

"Все още обаче не сме там, където искаме да стигнем", призна Меркел. Броят на прииждащите бежанци е много намалял, но потокът не е секнал, посочи още тя. За да стане това, е нужно да се сключат споразумения с африканските държави по примера на споразумението с Турция.

Ангела Меркел отново заяви, че решението ѝ през 2015 година да подкрепи Австрия и Унгария в бежанската криза, като приеме голям брой бежанци от тяхна територия, е било правилно. Тогава ситуацията бе извънредна, подчерта тя. Германия може да просперира само ако и останалите европейски държави просперират. Европа трябва да има общ отговор на всички глобални предизвикателства, заяви тя.

От срещата на върха в Брюксел зависи как ще се развие спорът на Меркел с вътрешния й министър Хорст Зеехофер. Той даде на канцлера ултиматум до понеделник да намери европейско решение на кризата, в противен случай обяви, че ще затвори еднолично границата на Бавария с Австрия.

Държавата трябва да покаже твърдост, заяви той в интервю за обществената телевизия снощи. В интервюто баварският лидер посочи, че ще успее да намери общ език с Меркел, тъй като целта му не е тя да падне от власт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44