Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Закриват училището в Китен

Снимка: google maps

Заради рязко намалелия брой на записани деца, училището в Китен затваря врати. Решението беше взето днес от общинските съветници в Приморско.

През тази година, записаните деца в НУ „Любен Каравелов“ са едва 13, от първи до четвърти клас. Функционирането на учебното заведение се обезмисля, затова и кметът на Китен Катя Вълчева предлага непопулярната мярка:

„В последните 3 – 4 години училището е съществувало като такова в начален етап, до четвърти клас, с 26 – 28 деца. Сега, тази година, драстично броят е намален на 13. Категорично казвам – не става въпрос за пари, тук става въпрос за брой деца. Досега винаги, с изключителната подкрепа на общинския съвет, се е дофинансирало и е гласувано това да го има. Но този брой деца наистина води до това нещо“

Децата на Китен учат основно в Приморско, поясни Вълчева.

На днешната сесия беше гласувано и Общината да участва с два проекта по Програмата за развитие на селските райони. Ако бъдат спечелени, по единия трябва да бъде ремонтирана сградата на детската градина „Русалка“ в Приморско, а по другия – да се рехабилитират улици в града. 

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка за връщане на пътя към т. нар. "Доган сарай" започна на днешния протест

Над 200 души се включиха на днешния протест в Бургас. Освен исканата оставка на правителството, на него започна подписка общината да си върне пътя към т. нар. „Доганови сараи“. С искания за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев беше и днешния протест в Бургас, на който присъстваха главно млади хора. „ Оставка..

публикувано на 14.07.20 в 19:42

Приморско разположи метеорологична станция на нос Кюприя

Разположихме метеорологична станция на нос Кюприя в  Приморско, която генерира данни в реално време. Съвсем скоро ще монтираме втора такава и в  Китен, съобщи кметът Димитър Германов на личната си страница във фейсбук. На официалния сайт на общината създадохме бутон, чрез който има директна връзка към платформата..

публикувано на 14.07.20 в 18:45

Отменено е участието на американския миноносец „PORTER” в "Бриз 2020"

На петия ден  от националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020” започна изпълнението на предварително планираните епизоди на море. Корабите от многонационалното оперативно съединение, под командването на командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, напуснаха Пункта за базиране Бургас, Пристанище..

публикувано на 14.07.20 в 16:52

От Съюза на слепите в Бургас искат всичките му членове да пътуват в градския транспорт с намаление

Членове на Съюза на слепите в Бургас, които попадат в трета група, да могат да пътуват с намаление в градския транспорт, предлагат от организацията им. Това не са много хора, обясни председателят Бинка Монева: Третите групи са  хората със зрителни увреждания, които са от 50% до 70% вкл..Преди години, когато започна този начин на обслужване, искаха..

публикувано на 14.07.20 в 16:27

Реорганизация на движението на входа на Поморие

От 14-ти  до 17 ти юли 2020 г. и от 20-ти  до 24 -ти юли 2020 г.  входът и изходът за  Поморие към и от областните градове Варна и Бургас, както и към и от съставните селища на община Поморие, ще се осъществява от кръговото кръстовище на пътя Бургас – Поморие (до бензиностанция „ДЕГА“). В горепосочения период пътят от Поморие към с. Каменар ще бъде..

публикувано на 14.07.20 в 16:20

"Булевард Демокрация" на 14-ти юли

Интересен е днешният вторник и никак не е скучен. След изявлението на американското посолство и визитата на Херо Мустафа в Министерски съвет, днес прокуратурата отвръща на удара. Представиха записи на Васил Божков, от които става ясно, че именно той стои зад протестите. Това той не скри и от хилядите си последователи в социалната мрежа, където показва..

публикувано на 14.07.20 в 14:39

Бургазлии протестираха с искане за оставка на правителството и главния прокурор (СНИМКИ)

Близо 200 души протестираха в Бургас с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът започна пред сградата на Общината, след което премина по бул. „Алеко Богориди“ и завърши в Морската градина.  С плакати "Оставка“ и „Мафията вън от властта“ хората изразиха недоволството си от управлението на страната и посочиха, че искат..

публикувано на 13.07.20 в 19:37