Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската полиция издирва съучастници в планиран атентат срещу представители на иранската опозиция

Шестима са арестувани, включително ирански дипломат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската полиция издирва съучастници в планиран атентат срещу представители на иранската опозиция миналата събота край Париж.

Две заподозрени лица бяха задържани в Белгия.

Атнетатът е бил планиран в панаирното градче Вилпент на север от Париж, където се е състояла конференция на "Муджихидините на иранския народ" – опозиционна партия, забранена от режима в Иран. Това твърдят белгийските власти след ареста на двамата заподозрени – мъж и жена от ирански произход, в чийто автомобил са открити половин килограм взривни вещества и запалително устройство. 

Френската полиция е задържала трима души във връзка с разследването, един предполагаем съучастник е още в ареста, други двама са били освободени след разпита, както съобщава телевизия BFMTV.

Според информация на националната телевизия Франс 2 френските служби имат съмнение за участие на иранските тайни служби в планирания атентат.

Акцията е проведена в тясно сътрудничество между разузнаването на Франция, Белгия и Германия.

Друг предполагаем съучастник – ирански дипломат, е арестуван в Австрия, заподозрян за предоставянето на експлозивите.

25 000 души са присъствали на конференцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44