Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Сръбският печат днес поставя акцент върху състоялия се вчера в Солун Съвет за сътрудничество между премиерите на България, Гърция, Румъния и президента на Сърбия. 

"Балканите трябва да действат единно, дори и когато Европа не действа така", призовава от страниците на вестник "Политика" сръбският президент Александър Вучич.

"Отнасяме се към Сърбия, сякаш тя вече е членка на ЕС – подкрепяме я да реши емоционалния въпрос с Косово", цитира сръбското издание "Данас" българския премиер Бойко Борисов. Според вестника следващата среща на балканската четворка ще бъде преди края на годината в Белград. 

Водеща тема за вестниците в Турция е преминаването на страната към президентска система на управление. "Историческата клетва ще бъде на 9 юли", извежда в заглавие вестник "Сабах". Тогава в 21 часа президентът Реджеп Таийп Ердоган ще огласи състава на новия турски кабинет – имената на новите 16 министри, както и на вицепрезидента или вицепрезидентите, уточняват от вестник "Йени шафак".

А руските издания днес проследяват от различен ъгъл развитието на сирийския конфликт и ролята на Русия в него. 

"Йордания си пробива път към Сирия през Русия" – така формулира вестник "Комерсант" една от централните теми, обсъдена при проведените вчера в Москва преговори между йорданския външен министър Айман Сафади и руския му колега Сергей Лавров. 

Отслабване на американската намеса в Сирийския конфликт пък констатира руското издание РБК. А на страниците на вестник "Известия" откриваме разказ на сирийски генерал, според когото бойци на бунтовнически групировки изоставят бронирана техника и тонове боеприпаси по време на бягството си от южните райони на провинция Дараа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44