Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес в село Кладница ще се проведе фолклорният събор "Витошки напеви"

Снимка: архив

Регионален фолклорен събор "Витошки напеви" ще се проведе в пернишкото село Кладница днес. Организатори на тазгодишното издание, което е 11-о поред, са кметството и читалището в Кладница с подкрепата на община Перник.

На сцената пред местното читалище ще се надпяват и надиграват 530 самодейци от 4 области в страната- София, Благоевград, Кюстендил и Перник. Те са представители на читалища, музикални училища и танцови клубове. За първи път  на събора в Кладница ще участва и Фолклорен ансамбъл за народни песни и танци от Скопие.

В продължение на 12 часа традиционният фолклор от своите региони ще представят 41 формации и 63-ма индивидуални изпълнители. Съборът има конкурсен характер.

За първи път проявата е проведена през 2007 година с идеята да сближи фолклора на разположените в подножието на Витоша села. Постепенно обхватът се разширява и от 2010г. в събора вече участват и самодейци от населени места, намиращи се по поречието на реките Струма и Места.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44