Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Япония

Расте броят на загиналите, а десетки се водят за безследно изчезнали

| обновено на 08.07.18 в 17:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Япония, при които загинаха над 81 души, а 58 се водят за безследно изчезнали. 54 хиляди военни и полицаи са изпратили японските власти в западните и югозападните префектури на страната. Японската метеорологична агенция предупреждава за екстремна опасност.

До момента наши сънародници не са се обръщали за помощ към посолството ни в Токио, съобщават от Министерството на външните работи. Оттам препоръчват на българските граждани да не предприемат пътувания до Япония до нормализиране на обстановката, а тези, които са в страната - да спазват инструкциите на местните власти и да са готови за незабавна евакуация при необходимост. На разположение е дежурен телефон на посолството на България в Япония. 

Сред най-пострадалите префектурите са Хирошима, Ехиме и Осака. Близо 2 милиона души са евакуирани. Преустановени са учебните занятия в училищата и университетите в засегнатите региони.

Местни медии съобщават, че на места са се изсипали над 1500 литра на квадратен метър, което е три пъти повече в сравнение със средномесечните норми.

Очаква се валежите да продължат и днес.

Правителството е мобилизирало около 50 хиляди души от силите за самоотбрана за справяне с извънредно тежката ситуация.

Дежурен телефон на Посолството на Република България в Япония: + 81 80 7966 5608

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44