Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент Реджеп Ердоган ще положи клетва пред парламента днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес турският президент Реджеп Ердоган ще положи клетва, след което в сила влизат новите му, увеличени правомощия. На церемонията в Анкара ще присъства и българският държавен глава Румен Радев.

Реджеп Ердоган ще положи клетва пред турския парламент в 16.30 часа. След полагането на клетвата пред парламента, президентът ще отдаде почит в Анъткабир – мавзолея на основателя и пръв президент на Република Турция Кемал Ататюрк. По-късно е предвидено тържество в президентския дворец „Бештепе“.

Съгласно новите му правомощия, президентът ще е глава на изпълнителната власт. В 21 часа ще бъде обявен съставът на новото правителство на Турция и то ще се събере за първо заседание в петък.

Държавният глава ще подготвя проект за бюджет, който трябва да бъде гласуван от парламента. Той също така може да обявява извънредно положение за срок до 6 месеца. Президентът ще може да учредява органи на властта на местно и централно ниво.

Миналата седмица високопоставеният парламентарист от Партията на справедливостта и развитието Мустафа Елиташ заяви, че при новата система ще има 1 или 2 вицепрезиденти.

Първите задгранични визити на Ердоган ще са във вторник в Азербайджан и в непризнатата от никого, освен от Анкара, Севернокипърска турска република. На 11 и 12 юли турският държавен глава ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел. В кулоарите ѝ са предвидени разговори на турския лидер с американския президент Доналд Тръмп, германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Тереза Мей. Реджеп Тайип Ердоган ще бъде придружаван от новите министри на отбраната, външните работи и енергетиката.

Освен президента Румен Радев, на днешната церемония ще присъстват още представител на тричленнното президентство на Босна и Херцеговина, президентите на Грузия, Косово, Македония, Молдова, Сърбия, емирът на Катар, лидери на африкански и азиатски държави. 28 ще бъдат премиерите, вицепрезидентите, вицепремиерите и председателите на парламенти. Потвърдили присъствието си са и генералните секретари на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на организацията на осемте най-големи ислямски страни Д-8.

Гости на церемонията ще са и ръководителите на чуждите дипломатически мисии в страната. На нея са поканени депутатите и около 3000 души от турския политически, обществен и културен живот.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44