Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон започва срещата на външните министри от страните в Берлинския процес за Балканите

Снимка: БГНЕС

В Лондон започва петата годишна среща на външните министри от страните в Берлинския процес за Балканите, на която България ще бъде представена от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

Във фокуса на разговорите ще бъдат регионалната свързаност и засилване на сътрудничеството в сферата на сигурността, преодоляване на младежката безработица и насърчаване на бизнеса. Срещата на първите дипломати ще бъде последвана утре от форум на държавните и правителствени ръководители.

Първите дипломати на Великобритания, Австрия, България, Германия, Италия, Словения, Франция и Хърватия ще се срещнат днес в британската столица с шестимата си колеги от Западните Балкани, а сред въпросите, които ще бъдат засегнати, са как да бъде засилена регионалната сигурност, включително чрез борба с общи заплахи като корупцията, организираната престъпност, трафика на хора и тероризма.

В срещите ще участват представители на ЕС и международните финансови институции. Във форума е включена и Полша, която ще бъде домакин на форума догодина.

Инициативата Берлински процес бе подета от канцлера Ангела Меркел през 2014 г. По време на последната среща в Триест бе включена и България, която междувременно постави като свой основен външнополитически приоритет европейската интеграция на Западните Балкани. Тогава сред одобрените за европейско финансиране проекти бяха газовият интерконектор между Сърбия и България, железопътна връзка между страната ни и Македония като част от транспортен коридор №8, както и железопътната връзка между България и Сърбия в рамките на европейския коридор №10.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44