Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на високо равнище ЕС – Украйна ще се проведе в Брюксел

| обновено на 09.07.18 в 09:32

Очаква се страните-членки на ЕС да препотвърдят подкрепата си за Украйна срещу агресията на Русия и конфликта в източната ѝ част на срещата на върха ЕС – Украйна, която ще се проведе днес в Брюксел.

Украинският президент Петро Прошенко ще бъде приет от председателя на ЕС Доналд Туск около обед, следва пленарна сесия, а съвместният брифинг на украинския държавен глава, председателя Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е предвиден за следобед. Очаква се на срещата да бъде препотвърдена подкрепата на ЕС за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а ръководителите на страните-членки да подчертаят необходимостта от пълното прилагане на споразуменията от Минск от всички страни, като подчертаят отговорността на Русия в тази насока. Сред другите точки в дневния ред са енергийната сигурност и последващи действия след срещата на върха на Източното партньорство. Лидерите ще обсъдят постигнатия напредък в рамките на програмата за реформи на Украйна и подкрепата на ЕС за тази цел.

В срещата ще участват също върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, комисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович, комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

От днес влиза в сила удължаването с шест месеца на санкциите на Европейския съюз срещу Русия в отговор на действията на Русия, свързани с Украйна. Поредното удължаване на санкциите, въведени преди 4 години, беше решено от Съвета на Европейския съюз на 5 юли. Санкциите са насочени срещу отбранителния, финансовия и енергийния сектор на Русия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44