Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Малки „лебеди“ от Бургас ще партнират на прима балетисти

Ученици от балетните паралелки на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас ще излязат пред публика в четвъртък вечер, 12 юли, за постановката на балета „Лебедово езеро“ по музика на Чайковски.

Балетният спектакъл ще започне от 21 ч. на сцената на Летния театър. Представлението на Държавна опера – Бургас е част от Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“. Малките „лебеди“ ще партнират на някои от най-големите български имена в балетното изкуство – дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова, която е вече част от екипа на Държавна опера - Бургас, премиер-солистът от Софийска опера и балет Емил Йорданов, премиер-солистът Даниел Тичков, познат от мюзикъла „Оливър Туист“ на Младежки театър „Николай Бинев“ и ролите си в Софийска опера и балет, и др. Хореографията, постановката и режисурата са на проф. Хикмет Мехмедов. Сценографията е дело на Иван Токаджиев. Художник на костюмите е Цветанка Петкова – Стойнова, която отново се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните „Сваровски“ по облеклата на балетистите.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комедията „Извънредно положение“ гостува в Бургас

Комедийният стендъп спектакъл „Извънредно положение“ ще гостува за първи път в Бургас. Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова завладяват публиката с оригинален авторски сценарий по истински истории от времето на карантината. Богдана, Здрава и сценаристът Светослав Томов са описали изключително цветно преживяванията си, уморени и отегчени..

публикувано на 13.06.21 в 10:00

Музикално-поетична вечер в Експоцентър „Флора“

Поезия и авторска музика се сливат в специален коктейл, който ще е част от романтичния уикенд в Бургас тази седмица. Литературната вечер ще се проведе на 13 юни, неделя, от 19:30 часа в Експоцентър „Флора“. По време на събитието ще бъдат представени книги на издателствата Scribens, АРС и ИК "Знаци". Музикалното част в поетичната вечер ще изнесат Карел..

обновено на 13.06.21 в 09:51

Продължава фестивалът „Света Богородица – Достойно естъ“

17-ото издание на фестивала за православна музика „Света Богородица - Достойно естъ“ продължава днес в Поморие. Два концерта са заложени в програмата му, информира Янина Богданова от програма „Христо Ботев“: „ Днес ще има два концерта – от 15:30 ч. и от 18 ч. Ще могат да чуят програмите на пловдивските хорове „Кантикус Де орис“ и..

публикувано на 12.06.21 в 14:32

Показват част от културното наследство на бежанците от Егейска и Вардарска Македония

В етнографския музей в Несебър бе открита гостуващата изложба на Регионален исторически музей- Благоевград под наслов „Дуйни ми, бел ветре…”. Заглавието на експозицията не е случайно – взаимствано е от началните строфи на една любовна по смисъла си песен, която се пее от Пирин до Източните Родопи и Черно море, песен, превърна се в неофициален химн..

публикувано на 11.06.21 в 14:47

Пълната програмата на Романтичния уикенд в Бургас

Романтичен уикенд е подготвила Община Бургас с богата програма от събития.  Отдайте се на романтично вечерно пътуване с кораб и посрещнете залеза на остров Света Анастасия. Включете се в Романтичен фототур Открийте най-романтичните птици в Зоо парк Бургас и защо ги наричат вечно влюбени. Представяме ви пълната Културна програма 11 юни..

обновено на 11.06.21 в 10:32

Предстои театрален салон със спектакли на летния театър и на острова

 „Летен театрален салон“, с няколко от хитовите заглавия на бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“ предстои и тази година. Идеята е Бургас, като туристически център да бъде и културен такъв през лятото, коментира директорът на театъра Борислав Чакринов. Както миналата година и през тази програмата включва осем спектакъла - три на остров „Св...

публикувано на 11.06.21 в 08:45

Крепостта Туида за първи път с номинация в международни награди

Община Сливен съобщава, че за първи път Сливенската крепост е с номинация в международни награди. Ежегодното издание на Наградите на International Ecotourism Society прие номинацията на Крепост Туида в две категории „Best Eco- Museum” и „Best Sustainable Tour Itinerary/ Program”. 1.) https://www.tiesawards.com/categories/12 2.)..

публикувано на 10.06.21 в 17:15