Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бебе с българско и турско гражданство е сред жертвите на тежката влакова катастрофа в Турция

| обновено на 09.07.18 в 18:39
Снимка: БТА

Дете с българско и турско гражданство е сред жертвите на тежката влакова катастрофа в Турция, научи "Хоризонт" от Мехмед Расим, близък на опечаленото семейство, който живее в Балчик. В катастрофата е починала и майката. Тя и 6-месечното й бебе са били погребани в турския град Чорлу, до който стана катастрофата вчера.

Във влака е пътувало и второто дете на жената, което по информация на „Хоризонт“, вече си е у дома.

От българското външно министерство потвърдиха, че съпругата и детето на български гражданин, който има и турско гражданство, са сред жертвите на катастрофата

Починалата жена има само турско гражданство. Детето на възраст под 1 година обаче е български гражданин по право, тъй като единият родител също е български гражданин. Съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин.

За турските власти детето обаче се води турски гражданин и затова и до късния следобед днес те посочвали в отговор на официални запитвания, че няма българи сред жертвите.

Засега броят на загиналите в катастрофата е 24. Ранените са 318.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44