Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обяви състава на новото правителство

Снимка: Мариян Карагьозов

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който днес пое и изпълнителната власт в страната си, обяви състава на новото правителство.

За пръв път Турция ще има вицепрезидент. Той се казва Фуат Октай - инженер по образование, специализирал в САЩ, понастоящем е постоянен секретар на Министерския съвет.

Позициите си в новия кабинет запазват министърът на правосъдието Абдюлхамид Гюл, на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу. Към външното министерство се прехвърля и ресорът "Евроинтеграция". До момента съществуваше отделно министерство на европейските въпроси и ръководителят му беше и главен преговарящ с ЕС.

Досегашният началник на Генералния щаб ген. Хулуси Акар поема военното министерство. Зетят на Реджеп Ердоган и действащ министър на енергетиката Берат Албайрак ще оглави финансовото министерство. На негово място като министър на енергетиката ще работи опитният бюрократ от министерството и негов постоянен секретар Фатих Дьонмез.

Неочакван е изборът на министър на търговията. Рухсар Пекджан е електроинженер, занимава се с частен бизнес, но не е позната сред чуждите инвеститори.

Министрите ще положат клетва във вторник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44