Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джефри ван Орден: Има нагласи за ускоряване на процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани

Джефри Ван Орден
Снимка: БГНЕС
В интервю за "Хоризонт" британският евродепутат и член на външната комисия Джефри ван Орден изрази очакване срещата на върха на НАТО да доведе до реалистичен ангажимент за Европа по отношение на отбранителните способности. Преди форума в Брюксел, той призова да не се допуска проблемите в икономическата сфера между ЕС и САЩ да бъдат трансформирани в проблем на сигурността. 

"Не е ползотворно  ЕС да се опитва да развива автономен отбранителен комплекс. Това е отдалечаване от основната задача, а тя трябва да бъде даването на нов живот на проекта НАТО. Важни са нашите национални отбранителни сили. Затова всички европейски страни трябва да инвестират повече в отбрана.

Добре  екипирана армия на разположение на НАТО - именно това САЩ имат предвид, когато казват, че европейците трябва да правят повече.  Споделянето на това партньорство в рамките на Алианса не може да продължи, ако Евросъюзът развива автономни отбранителни структури, защото това би било разпиляване на материални и интелектуални ресурси.  Всъщност Евросъюзът иска да навлезе в сферата на отбраната, защото в основата си той цели политическата интеграция. Това пък е една от причините британците да искат да си тръгнат. ЕС е мотивиран да движи темата за обща отбрана заради идеята за политическа интеграция, а не заради постигането на по-добра отбранителна способност".

Според ван Орден големият въпрос от срещата е и дали Македония ще получи покана за членство в алианса, защото по думите му в момента има нагласи за ускоряване на процеса на евроинтеграция на страните от региона на Западните Балкани. В противен ще бъде освободено място за нарастващия интерес в региона от страна на Китай, Иран и Русия, предупреди Джефри ван Орден:
"Разрив между Западна Европа и САЩ обаче ще зарадва само руснаците. Това, което би минимализирало влиянието на външните сили и техните интереси в региона, е обединението на демокрациите и проявата на солидарност към държавите от Западните Балкани, за да се придвижат по-бързо по евроатлантическия път. Смятам, че сега ще има ускорение на процеса.
Не трябва да се допуска президентът Тръмп да напуска срещата на върха за НАТО с негативни чувства.  А що се касае до срещата на Тръмп с президента Путин, не трябва да забравяме, че преди това той  ще се срещне с британския премиер Тереза Мей. А ние сме най-могъщата европейска военна сила и най-близката, на която Съединените щати могат да разчитат".

Цялото интервю с Джефри ван Орден можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44