Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър въвежда нови драстични санкции за извършителите на умишлени горски пожари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 20 години затвор и 50 000 евро глоба заплашват вече извършителите на палежи и умишлено предизвикани горски пожари в Кипър. Парламентът на страната прие четири закона в опит за намаляване и предотвратяване на опустошителните инциденти на острова.

Новите драстични санкции са двойно увеличение на съществуващите в повечето случаи. Най-високото наказание – 20 години затвор, може да бъде наложено на виновните за палеж и пожар в горски местности, частна собственост или под контрола на правителството. Само опит за палеж в гората ще бъде санкциониран с 14 години лишаване от свобода. 6 години затвор очакват нарушителите, опитали да запалят селскостопански насаждения. Предизвикалите пожар в или близо до държавна гора могат да заплатят и глоба до 50 000 евро.

Престъпления, свързани с хвърляне на цигари и запалителни материали на обществени места, ще носят глоба до 6000 евро или 2 години в затвора.

Кипър се намира в рисков за пожари климатичен регион. При промените в климата, високите температури, труднодостъпните за противопожарна техника планински райони само искра може да причини пълно бедствие, коментират от Пожарната служба и Департамента по горите.

Заради рекордните горещини тази година Кипър се бори с огромни пожари, особено в горските местности, вече има арестувани и обвинени за някои от най-тежките случаи. От началото на годината пожарната служба е реагирала при 1927 случая, 339 от които само през юни. Средногодишно в страната се отчитат над 160 горски пожара, които изгарят около 25 000 декара растителност, причинявайки и човешки жертви.

Информационна кампания с призив към обществеността за опазване на природното богатство на острова от огъня ще се проведе от 15 юли до 31 октомври.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44