Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди от община Болярово продължават с блокадата на пътя към три села (обновена)

| обновено на 12.07.18 в 14:54
Снимка: Дора Атанасова

Пътят към селата Шарково, Крайново и Странджа бе блокиран тази сутрин с със селскостопанска техника и леки автомобили. На място са и над 100 животновъди. Те настояват да бъде спряна заповедта за избиването на животните и за адекватни обезщетения. Стопаните искат да бъдат взети втори проби от животните. Според тях обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяването на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен.

„ Нито стотинка не са ми дали за да направя това стопанство, дължа 500 хиляди лева на банките, като ми избият животните  аз какво ще правя, скакво ще плащам!

…Искам на овца да ни платят по 250 лева, на агне поне 200 лв и на коза по 100 лв.“

Протестиращите очакват решение на земеделския министър за отмяна на заповедта на директора на агенцията по безопасност на храните.

Преди по-малко от месец бяха избити 1400 овце и кози в село Воден. С тези, които предстои да бъдат умъртвени, ще станат 3400, а в цялата община те са общо 6000.

повече може да чуете в звуковия файл:

Очаква се, всеки момент  да започне умъртвяването на животни в боляровското село Крайново.  Блокиран от земеделска техника остава основният път към селата, в които трябва да бъдат избити близо 2000 овце и кози, заради чума.

Ветеринари и полиция са стигнали до Крайново по черен път и в момента се очаква да започне изпълнението на заповедта на шефа на Агенцията по безопасност на храните, която гласи да бъдат умъртвени всички животни, заради положителни проби на болестта чума. В село Крайново има около 150 овце и кози, но в Шарково и село Странджа, където също трябва да бъдат умъртвени, те са над 1500.

Собствениците искат да бъдат взети втори проби за наличието на болестта и твърдят, че животните са здрави. От Агенцията по безопасност на храните в Ямбол, заявиха, че има 46 положителни проби в трите населени места и процедурата предвижда единствено евтаназия и обезщетяване на собствениците по пазарни цени.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изследват 20 работници в Ямболско за бруцелоза

Над  20 работници от животновъдни ферми в Ямболска област ще бъдат изследвани за бруцелоза. До момента е регистриран случай на заболяването в крайграничното село Горска поляна. 53 годишен мъж е лекуван в инфекциозното отделение на ямболската болница, след като е пил сурово мляко от заразено животно. Той вече е изписан, но в региона продължава да се..

публикувано на 10.07.24 в 15:56
Микробус на едната фирма-превозвач; снимката е илюстративна

Има ли правостоящи пътници в автобусите по линията Бургас-Айтос?

За нарушение в Закона за автомобилните превози сигнализират от партия „Единение“. Те са входирали писмо до Общинския съвет в Бургас относно капацитетът на автобусите по направлението за Айтос. Според сигнала им има пътници, които стоят прави в превозните средства. След проверка на БНР Бургас по случая, стана ясно, че наистина в част от..

обновено на 10.07.24 в 14:19

Фургон изгоря напълно в бургаска складова база

Фургон изгоря напълно в складова база на бул. "Янко Комитов" в к-с "Славейков". Пожарът е възникнал, след като в близост са рязали стари стелажи. От искрите е засегнат и пострадалият фургон, ползван от 51-годишен бургазлия.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и четирима огнеборци.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 10.07.24 в 10:51
архив

АПИ: Различни ограничения има в участъци по АМ "Тракия"

Шофьорите да се движат с повишено внимание в област Сливен по АМ „Тракия”,  от км 229+286 до км 273+354 и в двете посоки - за Бургас и София.  Причината е подмяна на ограничителни системи за пътищата. Ограничава се аварийната лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срокът за приключване на тези дейности е до 19 юли, съобщи Агенция „Пътна..

публикувано на 10.07.24 в 09:09
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв."Рудник" за два месеца

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат от днес - 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

обновено на 10.07.24 в 07:56

ВиК: На няколко места в Бургас ще спира водата днес

От 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването на бургаската ул. "Крайезерна" в Логистичния парк, съобщи водоснабдителното дружество в града.  Също днес  от 08:30 часа до 17:00 часа ще бъде спряна водата в района между улиците  "Шейново", "Македония", "Гладстон" и "Сан Стефано". Ще се извършват строително-монтажни дейности.  А утре - 11..

публикувано на 10.07.24 в 07:39

Концерт „С обич за Делян“ събира средства за терапия в Москва

Благотворителен концерт "С обич за Делян" ще се състои днес от 19 часа в дома на НХК. Делян Иванов е диагностициран с множествена склероза през 2005 година . След години приемане на лекарства, които забавят заболяването, той се запознава с хора, преминали терапия, която, все пак, стопира прогресирането. За процедурата, която ще бъде..

обновено на 09.07.24 в 15:30