Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзниците в НАТО няма да удвояват разходите за отбрана

| обновено на 12.07.18 в 19:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и останалите съюзници на САЩ от НАТО няма да удвояват разходите за отбрана до 4 процента от БВП, както настоява американският президент Доналд Тръмп. Това увериха днес във на втория ден от срещата на върха на алианса в Брюксел президентът Румен Радев и вицепремиерът Екатерина Захариева

 „Тонът се успокои. Срещата на върха приключи с ясна воля, потвърждаваща единството на Съюза и повишаване на отбранителните способности на всяка една държава. Всички дебати за четири процента, които вчера хвърли президентът Тръмп, останаха за по-нататък“, обясни държавният глава.

„Споровете в момента са за това кога да се достигнат два процента от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина“, отбеляза президентът.

Според него всички лидери от ЕС са обяснили, че в повечето случаи се касае з парламентарни републики и има механизми, по които да се определя бюджетът.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза, че най-важното е останало – целта за 2% разходи за отбрана до 2024 г., както е договорено на срещата на НАТО в Уелс.

Румен Радев посочи, че на завършилата лидерска среща на НАТО е препотвърдено единството в алианса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44