Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп и съпругата му на работна закуска с финландския държавен глава преди срещата с Путин

| обновено на 16.07.18 в 11:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания пристигнаха в резиденцията на финландския държавен глава Саули Нинистьо в Хелзинки за работна закуска, преди планираната за по-късно днес среща с руския президент Владимир Путин.

Освен перспективите пред двустранните отношенията, във фокуса на разговорите между двамата лидери се очаква да бъдат още руската анексия на Крим, войната в Сирия и ядреното разоръжаване.

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че подобряването на руско-американските отношения зависи от Москва.

Тръмп пък коментира американско-руските отношения в Туитър. Според него те никога не са били по-лоши. Той обвинява за това "многото години американска глупост и сега, измисления лов на вещици", извършван, по думите му, от ФБР, което разследва руската намеса в президентските избори през 2016 г.

Тръмп и Путин са се срещали два пъти досега по време на международни форуми, но това ще е първата им самостоятелна среща.

Първите дипломати на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Майк Помпейо, също ще разговарят в кулоарите на срещата на високо равнище.

В четвъртък Тръмп описа Путин като "съперник", а не като "враг" и заяви, че очаква срещата да мине добре. Вчера пред телевизия Си Би Ес обаче той изрази слаби очаквания за предстоящия диалог:

"Може би ще се случи нещо хубаво, но не отивам с големи очаквания. Не мога да ви кажа какво ще се случи, но знам какво ще поискам, и ще видим дали ще се получи."

Пред телевизия Ей Би Си съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън заяви, че САЩ не търсят "конкретни резултати" от срещата и че тя няма да бъде организирана в строги рамки.

Руската страна гледа на разговорите като на шанс за подобряване на отношенията с Вашингтон. Русия е недоволна обаче от американските проекти за изграждане на система за противоракетна отбрана с европейско базиране.

Пред вестник "Билд ам Зонтаг" вчера германският външен министър Хайко Маас приветства срещата, но и предупреди американския президент да не сключва едностранни сделки с Русия, тъй като те могат да се окажат с висока цена, а именно - западните съюзници на САЩ. Преди това Тръмп обвини Германия, че е "заложник" на Русия, заради зависимостта й в енергийната сфера.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44