Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инциденти във Франция след победата на Мондиал 2018

Путин изтъкна, че страната му е успяла да организира Световното във всичките му аспекти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция очаква днес завръщането на националния си отбор, спечелил световната шампионска титла. Необузданата радост, овладяла страната след победата, доведе до инциденти и безредици въпреки усилията на 110 000 полицаи.

Милиони французи се стекоха на еуфоричното тържество, настанало само минути след края на вчерашния мач и завоюваната шампионска титла. Булевард "Шанз Елизе" в Париж почерня от хора, близо 100 000 души ликуваха във фен-зоната край Айфеловата кула. Лицата на френските футболисти се появиха на фасадата на Триумфалната арка по време на видеоспектакъл по случай победата. Айфеловата кула също така беше осветена в цветовете на френския национален флаг, по решение на кмета на Париж Ан Идалго. С цветовете на трикольора заблестяха също Триумфалната арка и дворецът на Бурбоните, където заседават депутатите от Националното събрание. Историческата втора титла беше отбелязана с празнични салюти и нестихващ възторг на французите, изпълнили улиците на градовете.

Въпреки всичките мерки за сигурност накрая тържеството излезе от контрола на френските власти и доведе до понякога трагични инциденти. Седем души са арестувани по време на безредиците в центъра на Париж: хулигански групи изпочупиха витрини, опожариха автомобили и замерваха полицията. Един човек е ранен по време на сблъсъците. В провинцията мъж е загинал, след като се е хвърлил в канал, в тежко състояние са три деца, прегазени от мотоциклет по време на празника. Сцени на безредици е имало и в Лион и Марсилия, полицията многократно е използвала сълзотворен газ срещу хулиганите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44