Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават помощта „де минимис“ за животновъдите, отглеждащи овце и кози майки

Управителният съвет на държавен фонд „Земеделие“ гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта „де минимис“. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Тя е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта чума по дребните преживни животни. Сумата е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназирани животни.

Помощта „де минимис“ за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата се вдига от 25 на 40 лв. на овца/коза. Те ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд „Земеделие“ като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. Така общата сума за стопаните от 7-те  общини  с въведени ограничения става 47 лв. на овца или коза. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ ще помогне на хората, останали без дом във Воден и Крайново

КНСБ ще помогне на хората останали без дом в боляровските села Воден и Крайново. „Конфедерацията на независимите синдикати в България, заедно с благотворителния си фонд „Проф. д-р Желязко Христов“, не могат да останат безучастни към трагедията, сполетяла гражданите на община Болярово в селата Воден и Крайново“, каза Рени Джагалова, секретар на..

публикувано на 31.08.24 в 10:25

Въжен парк ще бъде изграден в Бургас

Голям въжен атракцион ще бъде изграден в парк „Езеро“. Ще се проведе публичен търг за отдаване под наем за 10 години на терен от 770 км.м, върху който да бъде реализирано съоръжението. Това реши днес Общинския съвет в Бургас. Предложението на кмета Димитър Николов бе гласувано и прието с 36 гласа „За“. Докладната записка е входирана..

публикувано на 30.08.24 в 15:20

Увеличава се натискът на мигранти в Странджа

Увеличава се натискът на мигранти в Странджа, каза кметът на Средец Иван Кичев. По тяхна вина са предизвикани и част от пожарите на територията на общината, посочи градоначалникът. „Има и доказателства, че тези пожари са предизвикани от мигрантски групи, които отново засилиха този натиск, макар още да няма официални резултати от..

публикувано на 30.08.24 в 13:14

Продължават да пристигат привърженици на Ахмед Доган в парк Росенец

МВР се е отзовало на два сигнала, от адреси в столичния квартал "Бояна" и от парк "Росенец", подадени от активисти на ДПС на телефон 112 за това, че сигурността на почетния председател на ДПС е застрашена. Изпратени са патрули на място с цел да се гарантира обществения ред и да бъдат предотвратени противоправни действия. На място е извършена..

публикувано на 30.08.24 в 09:13
архив

В 9 часа започва заседанието на Общинския съвет в Бургас

Една от най-важните докладни, които ще гласуват днес общинските съветници в Бургас е за преразпределението на средствата от целевата субсидия за капиталови разходи през 2024-та. Причината е, че някои обекти не могат да бъдат завършени до края на годината, а за да не се връщат отпуснатите средства отново в държавния бюджет те ще бъдат прехвърлени към..

публикувано на 30.08.24 в 08:40

България е сред лидерите по ръст на купени нови автомобили

В България през първите 7 месеца на годината са регистрирани 26 945 нови автомобила. Това представлява ръст от 28,4% спрямо периода януари - юли 2023 г, предава БГНЕС. Така страната ни запазва позицията си в челните редици на растежа на пазара. През първите 6 месеца годишният темп на растеж е 30,8%. През юли у нас са регистрирани 3906 нови автомобила,..

публикувано на 29.08.24 в 16:10

Нови подписки срещу изграждането на паркинг на пазара „Краснодар“ в Бургас

Две нови подписки срещу предложението за изграждане на многоетажен паркинг в района на пазара „Краснодар“ са внесени в Общинския съвет в Бургас. Хората са притеснени, че ще се разруши един от символите на града. В една от подписките те посочват, че ще бъдат изсипани „етажи от бетон върху огромно място с подземни води“. Според общински..

публикувано на 29.08.24 в 15:54