Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тренировки по вода и суша на днешното учение "Бриз" (видео и галерия)

"Пенсионират" три български кораба

С различни военни епизоди, спасяване на цивилни и почистване на нефтени разливи продължи днес учението „Бриз“ край Бургас. В него се включват с кораби и жива сила и от партньорски държави от НАТО.

Един от сценариите включваше взрив на кораб, който потъва на 10 мили източно от Колокита и оставя разлив от нефтопродукти. Тук се включиха кораби, специализирани в почистването, „Галакси Еко“ и „Амалфия“, а оборудването им е от Европейската морска агенция по безопасност. В танковете им се събират до 7 000 кубика замърсени води, които, след пречистване, се изпускат обратно в морето, а нефтът остава в кораба. Единият плавателен съд е базиран във Варна, а другият в Констанца. В други от ученията бяха обстрелвани от кораби самолети и подводница, бяха гасени пожари в море.

Част от българските кораби, участвали в него, предстои да излязат „в пенсия“, след като НС одобри закупуването на други два, поясни командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев:

„В момента, три от бойните ни кораби са към края на своя живот. Това са фрегатата „Смели“, корветите „Решителни“ и „Бодри“. Идеята е, с придобиването на тези два модулни патрулни кораба, които ще имат изключително високи бойни способности, възможност за базиране на вертолет на тях, ще заменят тези три кораба“.

Самото учение Бриз продължава до 22 юли.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл:



Можете да видите и видеоклипове и галерия от учението:



Гасене на пожар на търговски кораб до Морска гара - Бургас

Артилерийска стрелба по въздушна цел

Атака на подводница с противоподводни бомби

Отразяване на атаки на въздушен противник (ПВО от фрегатата ''Верни'')





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Издирват 36-годишна бургазлийка, от три дни е в неизвестност

Полицията обяви за издирване 36-годишна бургазлийка. Жената е в неизвестност от 23 юли. Сигналът за изчезването й подала днес 62-годишна й леля. Тя съобщила, че  племенницата й Зоя Йовкова Маджарова, живяла от месец и половина при нея в бл. 70 в к-с “Меден рудник”, излязла около 19 ч. на 23 юли да се разходи и оттогава не се е прибрала. Изчезналата е п..

публикувано на 26.07.24 в 19:48

19-годишен предизвика челна катастрофа край Трояново, има загинал

Тежка катастрофа с една жертва е станала на излизане от каменското село Трояново в посока с. Сърнево този следобед, съобщават от бургаската полиция. Сигналът за пътния инцидент е подаден в 15,55 часа на телефон 112. По данни на полицията катастрофата е предизвикана от 19-годишен шофьор, който предприел изпреварване, колата му навлязла в насрещната лента..

публикувано на 26.07.24 в 19:34

Бургаският апелативен съд оправда Веселин Марешки по дело за изнудване 

Бургаският апелативен съд оправда бизнесмена Веселин Марешки по дело за изнудване от 2014 година във Варна. С решение на магистратите Марешки, заедно с Красимира Колева са признати за невиновни и оправдани по обвинение за принуда на ресторантьор да поеме имуществено задължение. Производството пред Бургаския апелативен съд е трето поред пред..

публикувано на 26.07.24 в 15:50
Снимката е илюстративна.

Два инцидента за ден с електрически тротинетки в Бургас и Слънчев бряг

Десетгодишно дете от Пловдив е блъснато от електрическа тротинетка в Слънчев бряг, съобщават от полицията.  Инцидентът е станал в района  на крайбрежната пешеходна алея. Мъж на 43 години от Несебър е управлявал тротинетката с несъобразена скорост, когато е блъснал детето.  То е с  охлузни рани по тялото и контузия на дясната ръка, без опасност за..

публикувано на 26.07.24 в 08:51

И днес продължава делото за смъртта на двамата полицаи до "Трапезица"

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд и днес продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Днешния разпит цели да изясни ситуацията в..

публикувано на 25.07.24 в 12:52

7-годишно момченце е блъснато от автобус в Слънчев бряг

7-годишно момченце е блъснато от автобус в Слънчев бряг. Инцидентът е станал снощи около 19.30 ч. в района на спирка «Континентал». По неустановени до момента причини автобус "МАН", със софийска регистрация, управляван от 65- годишен несебърлия удря пресичащото   пътното платно дете. Момченцето от село Гюльовца е с рана на левия крак,..

публикувано на 25.07.24 в 08:32

Апелативният съд в Бургас остави в ареста задържаните мъже на яхта с наркотици край Царево

Бургаският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" на румънския гражданин Еуджан Мурешан и Вангел Паксимов от Поморие.  Българин и румънец са арестувани с дрога за 1,2 млн. лева на яхта в Царево Срещу двамата има повдигнати обвинения за контрабанда на високорискови наркотични вещества. На яхтата, с която са пътували, са откри 60..

публикувано на 24.07.24 в 17:16