Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2000 дyши cе включиха в годишното преплуване на Босфора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 2400 души се включиха в традиционното преплуване на Босфора, което се проведе вчера в Истанбул за 30-и пъти. Това е единственото в света плувно състезание между два континента.

В състезанието се включиха плувци от 55 страни, които плуваха дистанцията от 6,5 в открити води от Канлъджа на азиатския до парка Куручешме на европейския бряг.

Почти двойно повече хора от допуснатите са кандидатствали да се включат в надпреварата, като квотата за чужденци се е запълнила за броени минути след началото на регистрацията през януари, похвалиха се организаторите от Турския олимпийски комитет. Голям интерес към спортното събитие има от Русия и Украйна.

Сред мъжете първи завърши Догукан Улач от непризнатата Севернокипърска турска република, който финишира за 46 минути и 58 секунди. Първа между дамите се класира туркинята Хилал Зейнеп Сарач, която покри дистанцията за 50 минути и 30 секунди.

Наградите бяха раздадени от министъра на спорта на Турция, в присъствието на ​валията на Истанбул, кмета на града и президента на местния Олимпийски комитет. На състезанието присъстваха и легендарният лекоатлет Сергей Бубка и рекордьорката по плуване от Олимпийски игри от Зимбабве Кърсти Ковънтри.

По време на съревнованието Босфорът беше затворен за корабоплаване, а за плувците бяха осигурени катери със спасители заради коварните течения в протока.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44