Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп смята, че ФБР незаконно е шпионирало изборната му кампания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутати републиканци поискаха миналия месец да бъдат разсекретени ключови моменти от заповедта за наблюдение на бившия съветник на Тръмп - Картър Пейдж. В отговор ФБР публикува 400 страници документи, свързани със следенето на Пейдж. Бележките на бюрото за разследване сочат "че руското правителство се е координирало с Пейдж и вероятно с други лица, свързани с кампанията на Тръмп. Установени са връзки с представители на руското правителство, включително с руските разузнавачи”.

Самият Картър Пейдж заяви, че твърденията за него са безпочвени и отрече да е агент на руското правителство. Срещу него няма повдигнати обвинения.

Тръмп обаче обвини ФБР, Хилъри Клинтън и правосъдното министерство в незаконно шпиониране. В Туитър той написа: “Изглежда все повече и повече, че кампанията за президентските избори през 2016 г. е била незаконно шпионирана". Според него документите, публикувани от ФБР за неговия бивш съветник са доказателство, че Министерството на правосъдието и Федералното бюро за разследване са подвели съда.

Депутатите републиканци от разузнавателната комисия твърдят, че ФБР са допуснали процедурни грешки при обосноваването на заповедта за наблюдение. Заявлението, с което се иска разрешение от съда, е мотивирано с проучване, поръчано и платено от демократите и Хилъри Клинтън. То съдържа яростни твърдения срещу Тръмп.

Републиканците посочват, че ФБР е използвало едностранчиво проучването и с това е нарушило строгите вътрешни правила на бюрото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44