Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флоренция, градът на Медичите

Магията на Италия може да се усети още от момента, в който слезеш от самолета на летището в Рим. Там всеки регион има свое специфично излъчване, атмосфера и дори храна. Ако хванете влака от гара Термини в Рим може само за около час и 40 мин. да се пренесете във Флоренция. Една от гарите се намира точно в старата част на града, така че всеки турист спокойно може да се разходи пеш там. Улиците са тесни, а хората са много. Най-многолюдно естествено е пред Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“. Външната страна на сградата е като едно бижу с многобройни детайли. Точно пред нея се намира баптистерията, където едно време ако не си кръстен, е било задължително да се влезе, преди да се посети катедралата. Точно пред баптистерията може да се вземе билет от автомат, включващ няколко обекта. Естествено за един ден не може да се обиколи всичко, но е ценно поне и малко да се докоснеш да атмосферата на града.

Първата спирка от нашата обиколка – Баптистерията „Сан Джовани Батиста“. В изкуството на Ренесанса сградата е от особено значение, тъй като в него се избистрят принципите на флорентинската архитектура. Баптистерият е издигнат на мястото на по-стар християнски храм, датиращ от късноримската епоха. Сегашния си вид добива в периода 12-13 век, когато е облицован с бял и зелен мрамор. В този баптистерий е бил кръстен поетът Данте Алигери. Още при влизането правят впечатление огромните бронзови врати, на които са изобразени библйски сюжети. Вътрешността на сградата е изключително изографисана и цветна. Направена е с мраморна мозайка от геометрични фигури. Куполът е покрит с мозайки във византийски стил. Целият купол представя епизоди от живота на Йоан Кръстител, Христос и Йосиф, както и сцени от книга „Битие“ на „Стария завет“.

Запомнете, че към касовата бележка на билета, който сте взели има посочен час. Той е свързан с посещението на върха на купола на катедралата „Санта Мария дел Фиоре“. Пускат се определени групи на час, за това си пазете касовата бележка. Аз лично я загубих и бях много разочарована, когато чаках около 15 мин. на опашката и охраната не ме пусна.

Почти около 30-40 мин. се чака и за влизането в самата катедрала. Честно казано, очакванията бяха повече от реалността. Имайки предвид външния й вид покрит със зелен, розов и бял мрамор. Отвътре самата катедрала не е толкова изографисана, с изключение на купола, който наистина е впечатляващ. До входа се намира часовник, създаден през 1443 г., който работи и днес. Стрелките му обаче се движат обратно на посоката на днешните часовници. В катедралата се намира и барелеф на Джото, който е погребан там.

Има много истории, свързани с построяването на купола. Флорентинците са искали да създадат нещо невиждано до този момент – по-голяма катедрала от тези в Тоскана, Пиза и Сиена. Санта Мария дел Фиоре е била най-голямата в Европа за времето си с място за 30 000 вярващи. Катедралата е строена около шест века под ръководството на най-малко шест архитекти. Най-трудна задача се оказва изграждането на купола, тъй като разстоянието в основата му е около 40 м и по това време липсва технология, която да осъществи грандиозните амбиции на флорентинския проект. Тогава гилдията на търговците на вълна провежда конкурс за проект на конструкцията на купола. Основните конкуренти са Лоренцо Гиберти и Филипо Брунелески, който се ползва с подкрепата на Козимо Медичи. Може да отгатнете кой е спечелил т.нар. обществена поръчка.

Освен за катедралата билетът включва още посещение на кулата, която се намира в непосредствена близост и галерията, която е точно зад сградата. За тях ще ви разкажем в други материали посветени на Флоренция.

В новата рубрика на БНР - Бургас заедно ще обиколим различни места както в страната, така и в чужбина. Ще ви пренесем в атмосферата на градовете, ще се опитаме да ви покажем различен поглед към историческите забележителност и специфичните вкусове на съответния регион. Рубриката ни се излъчва в сутрешното предаване на БНР – Бургас всеки петък. 

Още по темата чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Джаз в Бургас 2024" с три вечери през юли и две през август

Фестивалът „Джаз в Бургас“ е не изменна част от бургаското музикално лято.  Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. През  годините събитието, организирано с желание от Община Бургас, си създаде редовна публика от ценители, които се наслаждават на стилен джаз,..

публикувано на 09.07.24 в 10:59

Джаз Уикенд предлага Бургас

Уикенд на музиката ще оцвети летните дни в Бургас през тази седмица. Жителите и гостите на града ги очаква музикалният фестивал "Джаз в Бургас". Културната програма на общината започва още от 11 юли, четвъртък, когато е и началото на феста. А през август ще бъде и втората част от престижното издание. „Джаз в Бургас 2024" с три вечери през юли и..

публикувано на 08.07.24 в 14:23

Голям концерт събира в Бургас най-обичаните странджански изпълнители

Голям концерт на младия странджански народен певец Стойко Василев ще събере на  една сцена Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, стойко Петков, Нели Танева, Златка Ставрема и Димо Димов. Програмата включва още изпълнение на ръководения от Стойко..

публикувано на 08.07.24 в 13:09
Проф. Борислава Танева

Вечер на майсторските класове днес на "Солинария"

Класически произведения са подготвили за концерта тази вечер участниците в майсторските класове на младежкия арт фестивал „Солинария“. Тази година фестивалът предложи два мастър класа – по пиано и камерна музика, както и цигулка. Млади музиканти от цялата страна и дори чужбина са запълнили бройките още при обявяването, разказа проф. д-р..

публикувано на 08.07.24 в 12:18

Силвия Кацарова гостува с концерт-спектакъл в Поморие

Община Поморие подарява днес на своите жители и гости концерт-спектакъл на Силвия Кацарова. Тя ще заплени сърцата на публиката със „70 нюанса любов“, с които отбелязва и своя 70-и рожден ден и 50 години от първата си сценична изява.   На сцената ще се качат още Теди Кацарова и Дичо. Участници в спектакъла ще бъдат и Майсторите на комедията - Тончо..

публикувано на 07.07.24 в 17:00

Саксофонистът на Рей Чарлз Крейг Бейли гостува с концерт в Бургас

Концерт с музиката на Рей Чарлз „RAY ON MY MIND SYMPHONY“, в който солисти са Петър Салчев и саксофонистът Крейг Бейли, свирил с легендарния музикант, ще гостува на 7 юли, на сцената на Летния театър в Бургас.    Роден преди няколко години и преживял своя успех на различни сцени в България, концертът RAY ON MY MIND се завръща, за да блесне с..

публикувано на 07.07.24 в 16:00

Програма "Христо Ботев" и БНР Бургас надникнаха зад колисите на "Солинария"

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 15:20