Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три пъти по-малко дървета има по ул. "Левски" след ремонта

| обновено на 21.08.18 в 08:39

След ремонта на бургаската улица „Левски“ са били премахнати голяма част от дърветата там. Това е в отсечката между Уилям Гладстон и ул. Калоян.   Наши слушатели ни сигнализираха, че жегата в слънчев ден е непоносима. Причината е, че огромните дървета, които са осигурявали сянка, сега липсват. На техни места са поставени млади фиданки с по няколко листа.

"Хубаво е да има сянка, те са филтър "природа". Сега това дръвче колко кислород ще пусне. Аз няма да съм жив да му видя растежа. Тук имаше огромно дърво. Противоречат си. Има дървета, които падат, имаше и смъртни случаи. Но тези, които бяха тук, бяха проверени и не бяха опасни за никого", обяснява Илиян Йовчев, който под жаркото слънце се опитва да поправи автомобила си.

Отваряме Google maps, където ул. Васил Левски е заснета през май 2015 година. В цитирания участък по ул. „Левски“ можем да преброим близо 60 огромни зелени дървета. Наша проверка на място сега преброи точно 23.

Таня Божинова живее на ул. Левски и споделя, че след премахването на дърветата, мръсотията и шума в дома и са се повишили неимоверно:

"Виждам какво в нормалните европейски градове. Хората правят цели кордони от дървета, изрязват ги по специален начин, за да може да се създава шумова и прахова бариера. Тук нещо безконтролно се случва. Това, което трябва да се прочисти, да се обследва и да се изсече, не се прави, щом продължават да падат дървета в Бургас. Преди нито изгорелите газове ходеха на горе, нито прахоляците, нито шума. Сега в момента е много горещо и се усеща веднага. Всичкият този бетон като се нагрее става като парников ефект. Знам какво беше лятото като имаше дървета и усещам какво е сега."

Според нея една от причините за засаждането на младите дръвчета е голямата коренна система на старите и разрушаването на плочките на тротоара.

"Щом като хората намират начин да си запазят разлистените, големите, годните дървета, значи и ние да го намерим този начин. Така като гледам скоро сянка по улица "Левски" няма да има. И не само по тази улица, но и на съседната "Любен Каравелов". Не се мисли нито за сенките, нито за чистотата на въздуха, все пак дърветата пречистват, нито за шумовете."

Илиян Йовчев е категоричен, че общественото обсъждане за съдбата на дърветата по улица "Левски" е било фиктивно. Той пита защо вместо стотиците ограничаващи паркирането колчета, не се посадят повече дървета.


Повече подробности в звуковия файл:


Снимка

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50