Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветник на Тръмп: Няма да има среща с Путин преди 2019

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп отрече твърденията на дългогодишния си адвокат Майкъл Коен, че като кандидат за поста през 2016 г.  е знаел за срещата на сина си в Тръмп Тауър с адвокат, свързан с Кремъл, който е предложил политическо съдействие срещу Хилъри Клинтън. 
В четвъртък вечерта CNN съобщи, че Коен е готов да свидетелства пред специалния съветник Робърт Мюлер как Тръмп Младши е казал за срещата на баща си. 
Нека "Фалшивите новини" да не ми губят времето с тъпи въпроси, каза Тръмп и отсече: НЕ, не знаех за срещата със сина ми. Струва ми се, че някой си измисля истории, за да се измъкне от кашата, в която е забъркан. Дори е наел адвоката на Бил и Хилари Клинтън. Така Тръмп коментира текущото разследване на ФБР за бизнеса на Коен, който включва търговия с недвижими имоти и притежението на множество таксиметрови компании.

Интересът на ФБР е насочен и към президента, тъй като проучването обхваща ролята на Коен в разплащанията с жени, за които се твърди, че са имали вземане-даване с Тръмп. Специалният съветник Робърт Мюлер също проучва работата на Коен в контекста на евенуталната намеса на Русия в изборите през 2016 г.

В същото време съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън обяви, че Тръмп няма да има друга среща с руския президент Владимир Путин преди 2019 г. Отлагането е именно заради текущото разследване.

"Президентът смята, че следващата двустранна среща трябва да се състои след като приключи ловът на вещици", заяви Болтън в изявление за медиите в Белия дом.

Тръмп обаче е отворен към идеята да отиде в Москва, след като получи официална покана. По-рано в Йоханесбург Путин заяви, че е поканил Тръмп да посети столицата и че има готовност на свой ред да отлети за Вашингтон за среща с американския президент.

Същевременно Американският министър на отбраната Джим Матис заяви, че разглежда възможността за първи личен контакт от години между министрите на отбраната на САЩ и Русия.

"Обмислям среща с моя колега, но все още няма решение за това", каза Матис пред репортери в Пентагона.
Последният път, когато американски министър на отбраната е говорил с руския си колега дори само по телефона бе през 2015 г., по време на влошаването на руско-американските отношения. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44