Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 28 юли

Снимка: БГНЕС

Мина ни меракът за Истанбулската конвенция. Конституционният съд рече, че противоречала на основният закон у нас, щото у нас имало два пола. Малко фриволно анализирам, ама това е основният нюанс. Разни защитници на спорният документ с още по-спорните му тълкувания рекоха, че след като била приета и ратифицирана в по-голямата част от Европа, това било знак, че законите у нас не работят. Което абсолютно не е вярно. За това, че законите не работят, си има съвсем други знаци. Други пък препоръчват да се направи репортаж от Белгия, която е приела конвенцията (междудругото, вчера слушах и колега от национална медия, който я нарича „конвекция“), как се спазва и какво е отношението към жените. Даже насочват репортажа да е от брюкселския квартал „Моленбек“, който е гъсто населен с кореняци – белгийци, уважаващи евроатлантическите ценности.

Но важното е конвекцията да се дъвче, да позабравим бабадорите, босите, гладните и хората с увреждания и всичко е точно!

Това е седмичното обзорно предаване на БНР – Бургас „Ден до пладне“, ето и акцентите:

-  Законът за шума ще продължи да се обсъжда и след ваканцията на депутатите. Предложенията на вицепремиера Валери Симеонов, с които се налагат норми на откритите заведения и високите им децибели, не срещат еднозначна подкрепа. Още по темата ще говорим с бургаския депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев

-  Затворени все още централни улици, шум от тежка техника, прахоляк, и отлив на клиенти от търговски обекти, които се намират в близост до ремонтираните участъци, от това се оплакват най-много бургазлии. Част от ремонтите приключват в края на месеца, а други тепърва предстоят

-  Недостиг на водачи изпитва общинският превозвач „Бургасбус“. Само за последните месеци са напуснали над 20 шофьори от градския транспорт. Това е една от причините за промените в разсписанията и известните закъснения на някой линии.

-  Влажното и неустойчиво време това лято увеличава чуствително популацията на комари и кърлежи. Това е една от причините да зачестяват сигналите от граждани в Дезинфекционната станция в Бургас.

-  Значително по-ниски са добивите на ечемик и пшеница през тази година в Община Болярово. Основна причина за това са обилните валежи в региона.

-  Отпадат таксите за детски градини в Община Камено. „Млечната кухня“ също ще бъде безплатна. Решението взеха общинските съветници, които подкрепиха единодушно предложението на кмета Жельо Вардунски.

-  През седмицата, Лозенец беше поредната спирка от лятната ни кампания "На море с БНР - Бургас В центъра на курортното селце говорихме за туризма, любимите коктейли и фестивалите.

-  Любителите на виното постоянно търсят вкус отвъд традиционния, а България има огромен потенциал за производство на висококачествени напитки. Още за провеждащия се в Бургас винен фестивал

-  Златна монета от 14-ти в. откриха бургаски археолози при започналите преди седмица проучвания на крепостта Русокастро.

-  Филмът „Радиотехникът" беше заснет в рамките на фестивала Dolna Malina Open Fest. Завръщането  на режисьорката Ваня Богданова в родния Бургас се превърна в повод за  премиера и за  нови проекти.

-  Музикалната битка за любовта на слушателите и оценките на журито в 36-то издание на „Бургас и морето“ започва тази вечер. Фестивалът ще се проведе на добре познатото място - сцената на летния театър в Бургас

-  Телефонът за връзка с нас е 82 59 95, с код 056. Можете да ни пишете във Фейсбук, да се свържете с нас в Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 12 ч. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50