Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Администрацията на Обама превела $200 000 на организация, финансираща тероризма

Парите били преведени през 2014 г., когато президент на САЩ бе Барак Обама.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ са финансирали при управлението на президента Барак Обама организация, свързана с ликвидирания през 2011 г. международен терорист №1 Осама бин Ладен, твърдят американски медии.

Предишната президентска администрация е одобрила безвъзмездна помощ от 200 хиляди долара за групировка, свързана с „Ал Каида“.

Още през 2004 г. службата за контрол на чуждестранните активи към министерството на финансите на САЩ включва Ислямската агенция за взаимопомощ (ISRA)в Хартум – столицата на Судан, в списъка на организациите, финансиращи тероризма, и я уличава във връзки с Бин Ладен.

Десет години по-късно – през март 2014 г., Американската агенция за международно развитие (USAID) отпуснала $723 000 на благотворителната организация „Уърлд вижън“, като $200 000 от тях са насочени към ISRA. Парите са разпределени за оказване на помощ на разселени лица, засегнати от продължаващия конфликт в Судан, се казва в официален документ, цитиран от информационните агенции.

USAID обясни, че след това е направена ревизия на политиките за одобрение на бенефициентите. Освен това е актуализирано и обучението на служителите, които се занимават с договарянето, коментира случая официален представител на държавната агенция.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44