Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски археолози откриха останки от византийската епоха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турски археолози са открили останки от византийската епоха по време на работа на историческата жп гара „Хайдарпаша“ в Истанбул. Артефактите са от ранната и от късната византийска епоха.

Смята се, че става дума за пристанищно селище, разположено на азиатския бряг, срещу историческия Константинопол. Площта му е около 300 декара.

През 2015 г. започна реставрация на историческата сграда на гарата. По-късно се установи, че под релсите и пероните има запазени по-ранни исторически паметници и понастоящем работата се извършва от екип от около 50 специалисти от истанбулския археологически музей.

Сградата на гарата също е историческа забележителност. Построена между 1906 и 1908 г. по проект на германски архитекти, тя е била подарък за Османската империя от страна на германския кайзер Вилхелм II и от нея е трябвало да започва железопътната линия до Багдад. Очаква се реставрацията след пожар през 2010 г. да завърши в края на тази година и гарата отново да заработи.

По време на първия етап на реставрацията бяха възстановени покривът, външните фасади и чакалнята, а по време на втория – други елементи от интериора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44