Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Златина Георгиева: Всички наши заповеди за отсичане на опасни дървета се обжалват в съда

При последния инцидент преди ден, с паднали клони от дървета по пешеходната улица „Александровска, пострада жена. Това повдигна отново въпроса, следят ли ландшафтни експерти в община Бургас опасните дървета да бъдат отстранявани. Оказва се, че от общинската администрация има издадени заповеди за отсичането им, но те са обжалвани в съда от граждани и от екоорганизации, каза за БНР Бургас  Златина Георгиева от Дирекция „Правно нормативно обслужване“ в общината:

"Община Бургас с всички инициативи за реконструкции на улици и площадни пространства на големи територии, винаги прави обстоен преглед на дърветата и тяхното състояние на дърветата и издава заповеди да тяхното отсичане, ако те са опасни. В абсолютно всички случаи, те биват оспорени в съда от екоорганизации, от граждани. Специално за "Александровска" имаше издадено такова разрешение за отсичане на дърветата. Нашите експерти  бяха определили дървета като опасни, с много хралупи, със сухи върхове, но в съда вещите лица излязоха със становище, че тези дървета са здрави. Така дърветата останаха неотсечени На общинската сесия утре, ще внесем Наредба за опазване на зелената система, експерти доста мислихме по какъв начин да защитим наши експертни заключения...Явно и вещите лища не могат да определят дали дърветата са здрави или не, след като се вижда какъв е резултата", посочи още Георгиева. 

Не достигат експертите в Бургас, които да отговарят за зелената система в града, допълни Златина Георгиева. При издадени заповеди за дървета, които следва да се отсекат, вещите лица нека бъдат достатъчно компетентни при изготвянето на експертизи в съда, и да не ставаме свидетели на поредните инциденти с пострадали хора,  допълни Златина Георгиева. 

Чуйте повече в интервюто на Свобода Атанасова със Златина Георгиева:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заловиха трима бракониери при нощна акция на язовир Камчия

Трима бракониери бяха заловени при нощна акция на язовир Камчия, съобщават от Изпълнителна агенция Рибарство и аквакултури. Те са засечени при проверка по сигнали на граждани в близост до село Прилеп. Заловени са в момент на излизане от язовира, със съдействието на служители от полицейското управление в Сунгурларе.  На бракониерите са..

публикувано на 15.06.21 в 10:32

Задържаха 22-годишен с шест домови кражби в Горно Езерово

Бургаски полицаи задържаха 22-годишен криминално проявен и осъждан мъж, извършител на шест домови кражби в бургаския квартал Горно Езерово.   Мъжът признал за кражба на инструменти, маса, ел. мотор за пералня от две къщи  в квартала , извършени на 31 май.  В началото на юни след набези в други четири къщи откраднал електрожен, дрелки, ел...

публикувано на 15.06.21 в 08:25

Иван Гешев обсъди с колегите си от Бургас увеличението на престъпленията през лятото

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с прокурори и следователи от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура-Бургас. В хода на разговорите бяха обсъдени спецификите на апелативния район и характерните престъпления против собствеността, престъпленията срещу стопанството, свързаните с наркотици, незаконното пресичане на границата,..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Откраднаха 200 лева от храм в Ямбол

Неизвестни са проникнали в ямболския  храм  "Св. Николай Чудотворец".  Разбит е катинара на входната врата на храма, но охранителната система не е задействала. Предстои да бъдат прегледани записите от камерите. По неофициална информация, снощи преди да си тръгнат, служителите са прибрали сумата от кутията с дарения за закупуването на нов полилей...

публикувано на 14.06.21 в 11:48

Съвместно учение за гасене на пожари в Царево с български и турски експерти

Обща тренировка на служители от МВР и от горските стопанства  включи реално задействане на новоизградената сирена система в Царево, Ахтопол и с. Лозенец по предварителен трансграничен сценарий за бедствие „Горски пожар“ и потушаване на пожара с помощта на турски екипи. Турският партньор е закупил 4х4 превозно средство със специален комплект за..

публикувано на 10.06.21 в 16:53

Дете се блъсна в автомобил в Бургас

5-годишно дете се блъсна в автомобил на бургаската улица „Перущица“, съобщават от полицията. Момчето е излязло внезапно на пътното платно  и се е ударило странично в преминаващата кола. Детето е прегледано в УМБАЛ - Бургас и освободено за домашно лечение с контузии по таза, главата и гърдите, без опасност за живота.

публикувано на 10.06.21 в 09:40
Снимката е илюстративна.

Тестват сирените в Царево, Ахтопол и Лозенец

Техническо тестване на сирените за предупреждение при пожари ще се проведе днес от 11.00 ч. в Царево, Ахтопол и Лозенец, съобщават от полицията.  Сирената система ще излъча гласови съобщения – част от провеждано трансграничното учение „Горски пожар“, в което участват различни институции и експерти.

публикувано на 10.06.21 в 08:42