Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция: Езикът на заплахи на САЩ е "напълно неприемлив"

Турският президент Реджеп Ердоган
Снимка: БГНЕС

Турция отправи остро послание към Вашингтон след проведеното заседание на Съвета за национална сигурност на страната. Анкара подчертава, че езикът на заплахи на Съединените щати към нея е "напълно неприемлив".

Първото заседание на Съвета след въвеждането на новата система на управление продължи около 5 часа и половина. Американската позиция по стратегическото сътрудничеството и връзките в сферата на отбраната може да навреди на отношенията между двете страни, се казва още в заключителния документ.

В американския Сенат се чуват гласове за блокиране на доставките на най-модерните многоцелеви изтребители Ф-35 за Турция заради плановете ѝ да закупи руски ракетни системи С-400 и заради задържаните в страната американски граждани.

Съветът за национална сигурност на Турция декларира и продължаване на борбата с кюрдските сепаратисти, "Ислямска държава" и организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен.

В съобщението на турския Съвет за национална сигурност се посочва, че Анкара следи внимателно развитието на събитията в Егейско море и Източното Средиземноморие. Подчертава се решителността на Анкара да защити правата и ресурсите си в района. По-рано в остро изявление говорителят на външното министерство в Анкара заяви по повод конференция в Република Кипър с участието на посланиците на Израел и Съединените щати, че ги съветва "да не надскачат ръста си".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44