Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двоен вот на недоверие срещу Макрон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аферата "Бенала" продължава да тегне над френските управляващи - премиерът Едуар Филип е изправен пред първия от четири десетилетия насам двоен вот на недоверие, поискан едновременно от дясната опозиция и трите леви партии в парламента.

Опозицията настоява за обяснение по случая с вече бившия сътрудник и охранител на президента Макрон Александр Бенала, обвинен за побой над демонстранти и незаконно изземане на различни служебни функции. На фона на продължаващото разследване депутатите алармират за сериозни нарушения във функционирането на френските висши институции.

Вотът е обречен на неуспех: при съкрушителното мнозинство на президентската партия "Републиката напред" достигането на нужните 289 гласа е изключено. Исторически рядко е обаче обединението на опозицията: десните и крайнолевите взаимно ще подкрепят вота си, поддържан и от няколкото депутати от крайната десница.

Управляващите се надяват парламентарният дебат да сложи край на аферата, която вече доведе до забавянето на конституционната реформа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44